TOTALNI RAT JE SAMO PITANJE DANA: Amerikanci raspoređuju nosače aviona

Amerika u velikoj pripravnosti

  • Svijet

  • 23. Jun. 2024  

  • 1

U.S.S. Eisenhower je stigao do Sredozemnog mora i tamo će ostati da "pomaže" u slučaju bilo kakvog događaja koji se može dogoditi između Izraela i Libana, izvestio je u subotu Sky news.

Associated Press je rano u nedjelju saopćio da je američki nosač aviona stigao do egipatske obale Port Saida.

Američki nosač aviona je bio raspoređen da odgovori na napade Huta na pomorski saobraćaj. Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopćila je u nedjelju da su američke snage uništile tri bespilotna površinska plovila Huta u Crvenom moru u posljednja 24 sata.

U.S.S. Roosevelt koji je raspoređen kod Južne Koreje zamijenit će ga na Bliskom istoku.

Izveštaji o pomorskim kretanjima se pažljivo prate, jer raste zabrinutost međunarodne zajednice zbog mogućeg potpunog rata između Izraela i Libana i izraelskih sugestija da je njihovo strpljenje na izmaku usred tekućih raketnih i bespilotnih napada Hezbolaha na Galileju.

CNN je krajem prošle nedjelje izvijestio da Izrael prebacuje resurse iz borbi u Gazi u sjevernu pograničnu oblast i da je Bidenova administracija zabrinuta da će pokrenuti "blickrig" protiv Hezbolaha kojeg podržava Iran.

Zvaničnici su saopćili da postoji rizik da se rat proširi u regionalni sukob. Također su rekli da izraelska vazdušna odbrana možda neće izdržati napade Hezbolaha ako se rojevi dronova i projektila koriste za gađanje kritičnih strateških lokacija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...