DRAGAN MIOKOVIĆ NAJAVLJUJE: "'Mirno razdruživanje' bit će proslijeđeno Tužilaštvu BiH kao veleizdaja"

Naglasio je da je u toku priprema tematske konferencije o ovim pitanjima te da je u kontaktu s federalnim ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom kako bi se aktivno radilo na poboljšanju sigurnosne situacije.

  • Politika

  • 24. Jun. 2024  24. Jun. 2024

  • 1

Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da ukoliko dobije dokument o “mirnom razdruživanju” entiteta Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine prvi njegov potez će biti Tužilaštvo BiH.

U razgovoru za emisiju “Dan uživo”, Mioković je naglasio svoj stav da bi prvi korak nakon dobijanja takvog dokumenta bio proslijeđivanje istog Tužilaštvu BiH radi ocjene ustavnosti i pravnih implikacija. Njegova odlučnost u tome podsjeća na ozbiljnost situacije i implicira da bi bilo kakvi pokušaji razdruživanja entiteta prema Miokoviću bili neustavni i pravno neosnovani.

Osim toga, Mioković je komentirao i nedavne političke i sigurnosne događaje u Federaciji BiH. Posebno je istaknuo teška ubistva koja su se dogodila u posljednje vrijeme u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu, što je dodatno uznemirilo javnost i usložnilo sigurnosnu situaciju. 

U više navrata sam izjavio i sad ću ponoviti, u posljednjih godinu dana na području FBiH, posebno u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu desila su se teška ubistva koja su izazvala uznemirenje javnosti. Ta činjenica je usložnila sigurnosnu situaciju u Federaciji. U pripremi je tematska konferencija u vezi sa ovim. U utorak sam razgovarao sa federalnim minisstrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom u vezi sa sigurnosnom situacijom, kazao je.

Naglasio je da je u toku priprema tematske konferencije o ovim pitanjima te da je u kontaktu s federalnim ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom kako bi se aktivno radilo na poboljšanju sigurnosne situacije.

Mioković je također odgovorio na pitanja o izboru direktora Federalne uprave policije, ističući važnost poštovanja zakonskih odredbi da ministar i direktor ne mogu biti iz istog naroda. Odbacio je političke pritiske u vezi s etničkim pripadnostima i naglasio potrebu da direktor bude profesionalac koji će unaprijediti rad policije na dobrobit svih građana Federacije BiH

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...