GALOPIRAJUĆA POSKUPLJENJA: Cijene hrane u BiH kao u zemljama EU

Cijene proizvoda u prošloj godini su u Bosni i Hercegovini iznosile su 85 posto od prosjeka cijena u Evropskoj uniji

  • Ekonomija

  • 29. Jun. 2024  

  • 0

U Bosni i Hercegovini je nivo cijena 58 posto europskog prosjeka, dok u Sjevernoj Makedoniji iznosi 52 posto.

Cijene proizvoda u prošloj godini su u Bosni i Hercegovini iznosile su 85 posto od prosjeka cijena u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata, kancelarije EU zadužene za statistiku.

Kako se navodi u konačnim podacima ove statističke institucije, u okviru projekta "Paritet kupovne moći", nivo cijena u grupi "hrana i bezalkoholna pića" u prošloj godini u BiH iznosio je 85 posto od prosjeka EU.

Tako je od zemalja iz regiona Hrvatska zabilježila najviši nivo cijena hrane koji iznosi 102 posto, odnosno dva odsto iznad prosjeka EU.

Slijede Srbija (96 posto od prosjeka EU), Albanija (91), Crna Gora (87), kod kojih su više cijene hrane nego u BiH, dok su u Sjevernoj Makedoniji niže cijene i iznose 68 posto od prosjeka Evropske unije.

Što se tiče nivoa cijena potrošnih dobara i usluga, Hrvatska bilježi najviši nivo cijena, koji iznosi 76 posto prosjeka EU, dok Srbija i Albanija bilježe nivo cijena od 68 i 66 posto.

U Bosni i Hercegovini je nivo cijena 58 posto evropskog prosjeka, dok u Sjevernoj Makedoniji iznosi 52 posto.

Iz Eurostata su naveli da se indeksi cijena prikazani u saopćenju zasnivaju na prosječnim godišnjim cijenama, koje se prikupljaju za oko 2.000 uporedivih proizvoda i usluga, omogućavajući zemljama da prikupe cijene za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda.

Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača Srednje Bosne iz Travnika, rekao je za "Nezavisne novine" da je takva situacija da su cijene u BiH realno previsoke.

"Jedan od razloga je taj što mi puno hrane uvozima, ali i cijena one hrana koja se proizvodi u BiH, na domaćim poljima, je značajno porasla iako ne postoje realni razlozi za porast troškova proizvodnje. Ono šta poljoprivrednici ispravno govore jeste da su porasli troškovi života i oni moraju živjeti. Ne postoji ni sistem podrške od različitih ministarstva i institucija kako bi se snizili troškovi proizvodnje, ali i sama cijena prehrambenih proizvoda. Posebno je zabrinjavajuće to što su u zemljama Evropske unije mnogi proizvodi jeftiniji nego u BiH", naglasio je Arnautović.

Prema njegovim riječima, ovo je odgovornost kako lokalnih zajednica, tako i entiteta i države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...