PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA U FRANCUSKOJ: Desničari slave, potop Macronove stranke

Republikanska partija u prvom krugu izbora osvojila je 10,2 posto glasova.

  • Evropa

  • 30. Jun. 2024  30. Jun. 2024

  • 1

Nakon što su u 20 sati zatvorena sva birališta u Francuskoj, poznati su i rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora u ovoj državi. 

Prema procjeni Ipsosa, kao i francuskih televizija, u prvom krugu izbora desničarska stranka Nacionalno okupljanje koju predvodi Jordan Bardella osvojila je 34 posto glasova, javlja Klix.ba.

Druga po broju glasova je ljevičarska koalicija Novi narodni front s 28,1 posto glasova, a Macronova centristička stranka je prema prognozama osvojila 20,3 posto glasova.

Republikanska partija u prvom krugu izbora osvojila je 10,2 posto glasova.

alt

Francuski Le Parisien objavio je i prve projekcije raspodjele mjesta u parlamentu te je naglasio kako bi s prvim rezultatima glasanja francuska desnica mogla imati od 230 do 280 mjesta, dok bi ljevičarski Novi narodni front mogao brojati od 125 do 165 mjesta.

Nakon prvih preliminarnih rezultata očekuje se kako će se Francuzima obratiti i premijer Gabriel Attal koji će govoriti o rezultatima, ali i o drugom krugu izbora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...