TUŽNA VIJEST IZ TIRANE: Preminuo najveći albanski pisac Ismail Kadare

Njegova djela prevedena su i na bosanski jezik - a svakako, njegovo najpoznatije djelo kod nas je "General mrtve armije". 

  • Kultura

  • 01. Jul. 2024  01. Jul. 2024

  • 0

Najveći albanski pisac Ismail Kadare preminuo je jutros u ranim jutarnjim satima.

Kadare je preminuo u 88. godini života. Rođen je u Gjirokastri 28. siječnja 1936. godine. 

Bio je akademik, političar, bivši zastupnik u Narodnoj skupštini (1970.-'82.), potpredsjednik Demokratske fronte.

Kao pisac bio je zapažen uglavnom po prozi, no njegov se doprinos proširio i na dramaturgiju, poeziju i prijevode. Još kao mlad počeo je pisati, najprije poeziju, s kojom je postao poznat, a zatim prozu, postavši najveći albanski prozni pisac. Djela su mu prevedena na oko 45 različitih jezika, čime je glavni predstavnik albanske književnosti u svijetu.

Njegova djela prevedena su i na bosanski jezik - a svakako, njegovo najpoznatije djelo kod nas je "General mrtve armije". 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...