NOVI POSLOVNI POČETAK: Jedan od najvećih distributera u BiH akvizirao kompaniju koja je imala preko stotinu suvlasnika

MCI je prošle godine imao prihode od oko 164 miliona KM

  • Ekonomija

  • 01. Jul. 2024  

  • 0

Firma MCI iz Širokog Brijega postala je većinski vlasnik čapljinske kompanije Agroherc, a akvizicija je svečano proslavljena u vinariji Domano, koja je u vlasništvu MCI-ja. Ovo je za Čapljinski portal potvrdio vlasnik MCI-ja Miljenko Crnjac.

– Agroherc je bio vlasništvo više lica, odnosno udio u firmi imalo je preko stotinu dioničara. Mi smo do sada otkupili od bivših vlasnika preko 90 posto dionica i tako postali većinski vlasnik – kazao je Crnjac za Čapljinski portal.

Dodao je kako je ovo velika stvar za firmu MCI.

– To je prvenstveno velika kompatibilnost sa našom dosadašnom firmom ‘Domano’, odnosno vinarijom, jer imamo puno voćki s kojima možemo ići dalje u proizvodnju u preradu. To puno znači za nas jer smo mi trgovačka firma gdje imamo kontrolu roba široke potrošnje i mogućnosti plasmana naših budućih proizvoda – pojasnio je Crnjac.

Vinariju Domano će, kaže, nastaviti razvijati.

– Mi smo išli razvijati vinariju u turističkom smislu, pored proizvodnje vina i proizvodnje pjenušca, mi smo izgradili kapacitete da možemo ugostiti, u onom pravom ugostiteljskom smislu, kvalitetan restoran i kuhinju te ponuditi naša nacionalna jela i turistima i za druge prigode – zaključio je Crnjac.

On se zahvalio na posjeti i potpori čapljinskom gradonačelniku Smiljanu Vidiću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNK Mariju Jurici, kao i izvršnom direktoru za projekte i razvoj Razvojne banke FBiH Daliboru Milinkoviću.

Događaju je prisustvovao i čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić koji je vlasnicima MCI-ja čestitao na akviziciji.

– U trgovini je puno lakše zaraditi novce nego u proizvodnji, međutim, ono na čemu trebamo raditi jeste i proizvodnja i zato velika zahvala vlasnicima firme MCI koji su se odlučili za taj put proizvodnje kroz firme u Čapljini – rekao je Vidić.

Grad Čapljina prepoznao investiciju

– Mi u Gradu Čapljini smo prepoznali investiciju, najprije u vinariju, potom u vinograde. Onda kasnije u plantaže i sve je to proizvodnja i sve će to rezultirati ostankom naših ljudi ovdje, a ja se nadam i dobrobiti firme MCI – zaključio je Vidić.

Marin Gagro, vlasnik vinarije Domano, kaže kako je budućnost ove vinarije, ali i regije, u turizmu.

– U budućnosti vidim da je ova vinarija, kao i regija, poželjna turistička destinacija, odnosno Hercegovina se mora razvijati kao turistička destinacija koja će njegovati i prezentirati svoje autohtone sorte, kao što su žilavka i blatina – kaže za Čapljinski portal Gagro.

Pozitivno je, dodaje, iznenađen brojem turista koji posjećuju vinariju u 2024. godini.

– Ja mogu osobno reći da sam pozitivno iznenađen da jako puno turista dolazi od samog početka godine. Veliku priliku vidimo i u otvaranju dionice autoceste ovdje u blizini naše vinarije, tako da mislim da će 2024. godina, a i sve godine poslije, biti jako pozitivne – optimističan je Gagro.

Smatra kako vinari moraju udružiti snage da od Hercegovine naprave pravu vinsku regiju i privuku turiste.

– Svi smo složni da je perspektiva Hercegovine u turizmu, a tu veliku ulogu igraju naše autohtone sorte vina, kao i same vinarije. Volio bih da svi mi vinari, iz cijele Hercegovine, damo svoj maksimum kako bi ova regija postala uspješna vinska regija – zaključio je Gagro.

Jedan od najvećih distributera u BiH

Inače, preduzeće MCI d.o.o. prisutno je na tržištu od 1992. godine. Primarna mu je djelatnost trgovina i zastupanje domaćih i inozemnih robnih marki, s posebnim naglaskom na distribucijsku ulogu na tržištu Bosne i Hercegovine. Tokom svoga poslovanja, društvo MCI d. o. o. postalo je jednim od vodećih distributera u Bosni i Hercegovini, te je kao takvo snažan partner u različitim poslovnim kooperacijama.

Uz, primarno, distribucijsku ulogu na domaćem tržištu, MCI teži i internacionalizaciji poslovanja na regionalnom tržištu. Osim navedenih djelatnosti, MCI posjeduje i veledrogeriju, s kadrom osposobljenim za poslovanje s velefarmacijama na teritoriju BiH.

MCI d.o.o. danas zapošljava preko 350 radnika koji su strateški raspoređeni u četiri poslovne jedinice sa sjedištima u Sarajevu, Banja Luci, Širokom Brijegu i Živinicama. Svaka poslovna jedinica raspolaže sa savremenim skladišnim prostorom koji je opremljen s pet vrsta temperaturnih režima.

Kapacitet svih skladišta iznosi cca 25.000 paletnih mjesta. Distributivno logistička organizacija raspolaže s modernim voznim parkom od preko 230 voznih jedinica s ciljem brze i kvalitetne opskrbe kupaca.

Prema podacima Biznisinfo.ba, MCI je prošle godine imao prihode od oko 164 miliona KM.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...