OPASNO PO ZDRAVLJE: Povučeno brašno iz Srbije, otkriveni toksini

Dozvoljena količina ovog mikotoksina je, prema navodima s web stranice RASFF tisuću mikrograma po kilogramu (µg/kg).

  • Ekonomija

  • 02. Jul. 2024  

  • 0

Švicarska povlači s tržišta žuto i bijelo kukuruzno brašno, porijeklom iz Srbije zbog nedozvoljene količine mikotoksina fumonizim, objavio je EU RASFF - Europski sustav za brzo uzbunjivanje i izvješćivanje o hrani.

Dozvoljena količina ovog mikotoksina je, prema navodima s web stranice RASFF tisuću mikrograma po kilogramu (µg/kg).

U uzorku brašna, uzetom 12. ožujka ove godine, otkriveno je prisustvo mikotoksina fumonizim u većoj količini od dozvoljene: u bijelom brašnu bilo ga je 1388 µg/kg, a u žutom 1585 µg/kg, što predstavlja 38 posto, odnosno 58 posto više od dozvoljene količine, objavljeno je na RASFF.

Rizik korištenja ovog proizvoda ocijenjen je kao "potencijalno ozbiljan", te je proizvod opozvan od potrošača.

Fumonisini pripadaju grupi mikotoksina koje sintetiziraju plijesni iz roda Fusarium. Najčešće se nalaze na kukuruzu i proizvodima od kukuruza, ječmu, pšenici i zobi, navodi se na web stzranici Zavoda za javno zdravlje Subotica, a prenosi Beta.

Njegov toksičan učinak može da uzrokuje tumor jednjaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...