TOTALNO JE RAZOREN: Rusi nakon mjeseci krvavih borbi prodiru u strateški važan grad, Ukrajinci se povukli... (VIDEO)

Ruske snage, koje su pokrenule invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. u posljednjih nekoliko sedmica postupno napreduju u regiji Donjeck, nastojeći otvoriti novu frontu blizu sjeveroistočnoga grada Harkiva.

  • Svijet

  • 04. Jul. 2024  

  • 0

Glasnogovornik ukrajinske vojske Nazar Voloshin izjavio je danas da su se ukrajinske snage povukle iz dijela grada Časiv Jar u istočnoj Donjeckoj oblasti, čime je potvrđeno da su ruske snage preuzele kontrolu nad dijelom grada.

„Postalo je nepraktično držati naselje nakon što je neprijatelj ušao u njega. Komanda se odlučila za povlačenje na sigurnije pozicije“, rekao je Vološin, kako navodi Reuters.

Ruska vojska također je objavila kako kontrolira dio Časiv Jara, grada koji se nalazi 20 kilometara zapadno od Bahmuta, kojeg su Rusi zauzeli prije otprilike godinu dana.

Vojni analitičari procjenjuju kako bi Časiv Jar mogao biti važno strateško mjesto, jer bi ga Rusi, u slučaju potpunog osvajanja, dalje koristili kao potencijalnu polaznu točku s koje bi pokrenuli napade na gradove Kramatorsk i Slavjansk.

Na društvenim mrežama pojavile su se pak snimke koje prikazuju razoreni grad koji je nekoć bio ‘miran i prosperitetan‘.

Rusko ministarstvo odbrane u srijedu je izvijestilo da su ruske vojne snage preuzele kontrolu nad okrugom "Novji" koji se nalazi zapadno od kanala Siverski Donjec-Donbas, a prolazi kroz istočni dio grada.

Ruske snage, koje su pokrenule invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. u posljednjih nekoliko sedmica postupno napreduju u regiji Donjeck, nastojeći otvoriti novu frontu blizu sjeveroistočnoga grada Harkiva.

Napredovanje u regiji Harkiva je zaustavljeno, ali ukrajinski vojni analitičari priznaju da je 2024. godina bila teška za Ukrajinu na bojnome polju, na što je utjecalo i kašnjenje američke vojne pomoći.

Ukrajinske vojne snage u dnevnom su izvještaju objavile da je u posljednja 24 sata vođena 161 vojna bitka, od čega ih se većina odvijala u regiji Donjeck. U izvještaju stoji i da su ukrajinske vojne snage spriječile ruske snage da probiju ukrajinsku obranu na Kramatorskoj fronti, koja uključuje područja blizu Časiv Jara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...