HISTORIJSKA ODLUKA EU: Uvode se visoke carine na uvoz kineskih električnih automobila

Drugi proizvođači u Kini, koji su sarađivali u ispitnom postupku, ali nisu bili uključeni u uzorak, podliježu ponderiranoj prosječnoj carini od 20,8 %. Carina za ostale kompanije koje ne sarađuju iznosi 37,6 posto.

  • Auto

  • 04. Jul. 2024  

  • 0

Europska je komisija danas, devet mjeseci nakon pokretanja antisubvencijskog ispitnog postupka po službenoj dužnosti, uvela privremene kompenzacijske takse na uvoz električnih vozila na baterije iz Kine, saopćeno je danas.

Komisija je na temelju ispitnog postupka zaključila da vrijednosni lanac BEV-ova u Kini ostvaruje korist od nepoštenog subvencioniranja što može dovesti do ekonomske štete proizvođačima električnih vozila iz EU-a. U ispitnom postupku ispitane su i vjerovatne posljedice i učinak tih mjera na uvoznike, korisnike i potrošače električnih vozila u EU-u, saopćeno je iz Komisije.

Savjetovanja s kineskom vladom intenzivirala su se posljednjih sedmica nakon razmjene mišljenja između izvršnog potpredsjednika Valdisa Dombrovskisa i kineskog ministra trgovine Wanga Wentaoa. Kontakti se nastavljaju na tehničkoj razini s ciljem postizanja rješenja usklađenog s WTO-om, kojim se na odgovarajući način rješavaju problemi koje je izrazila Europska unija. Svi dogovoreni rezultati ispitnog postupka moraju biti učinkoviti u rješavanju utvrđenih štetnih oblika subvencioniranja, dodaje se u saopćenju.

Pojedinačne tarife koje se primjenjuju na tri kineska proizvođača u uzorku su:

BYD: 17,4%;

Geely: 19,9%;

SAIC: 37,6%.

Drugi proizvođači u Kini, koji su sarađivali u ispitnom postupku, ali nisu bili uključeni u uzorak, podliježu ponderiranoj prosječnoj carini od 20,8 %. Carina za ostale kompanije koje ne sarađuju iznosi 37,6 posto.

U usporedbi sa stopama objavljenima 12. juna 2024., privremene su takse blago prilagođene prema dolje na temelju komentara o tačnosti izračuna koje su dostavile zainteresirane strane.

Ove privremene takse primjenjivat će se od 5. jula 2024., u trajanju od najviše četiri mjeseca. Unutar tog vremenskog okvira mora se donijeti konačna odluka o konačnim tarifama, glasovanjem država članica EU-a. Kada se usvoji, ova bi odluka bila konačna na razdoblje od pet godina.

4. oktobra 2023. Komisija je službeno pokrenula antisubvencijsko ispitivanje po službenoj dužnosti o uvozu baterijskih električnih vozila za putnike porijeklom iz Kine. Takva se istraga mora zaključiti u roku od najviše 13 mjeseci od pokretanja. Konačne mjere moraju se uvesti najkasnije 4 mjeseca nakon uvođenja privremenih taksi. Privremene kompenzacijske takse osigurane su jamstvom (u obliku koji odlučuje carina u svakoj državi članici) i mogu se naplatiti pod određenim okolnostima samo kada je donesena odluka o uvođenju konačnih taksi.

Nakon redovnog postupka trgovinske zaštite, države članice će glasovati o privremenim mjerama, pisanim postupkom i običnom većinom, najkasnije 14 dana nakon objave privremenih mjera u Službenom listu. Ovo glasovanje slijedit će takozvani savjetodavni postupak.

Podsjetimo, ovu je istragu najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen 13. septembra 2023. tokom svog govora o stanju Europske unije. Ta se odluka temeljila na rastućoj zabrinutosti utemeljenoj na dokazima o nedavnom i brzom porastu jeftinog izvoza električnih vozila koja dolaze iz Kine u EU.

"Komisija slijedi stroge pravne procedure u skladu s pravilima EU-a i WTO-a, dopuštajući svim zainteresiranim stranama, uključujući kinesku vladu i kompanije/izvoznike, da iznesu svoje komentare, dokaze i argumente", ističe se u saopćenju Europske komisije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...