SUĐENJE ZA ZLOČINE U ILIJAŠU: Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike TO-a te aktivnog i rezervnog sastava...

Na suđenju za zločine na području Ilijaša, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz iz istrage preminulog svjedoka u kojem je kazao da je zadatak akcije na Čemernom bio da se unište haubice.

  • Hronika

  • 04. Jul. 2024  04. Jul. 2024

  • 0

Tužilac Vladimir Simović pročitao je iskaz iz istrage Bakira Kulovića u kojem je naveo da je živio u Kaknju i bio angažovan u Teritorijalnoj odbrani (TO). Izjavio je da je sam otišao u Brezu u maju 1992., gdje je s drugim borcima bio u osnovnoj školi i da im se tamo obraćao Nehru Ganić.

Kazao je da je u Brezu dobrovoljce iz Kaknja doveo Ibrahim Hukić, zatim je krajem maja grupa od stotinjak vojnika otišla u brezansko selo Vlahinje i tada je komandir voda bio Teufik Turudić.

Kulović je u istrazi izjavio da je Džemal Hadžić dvije noći pred napad na Čemerno održao govor i rekao im da je zadatak uništiti haubice. Kazao je da su im tada i Hadžić i Turudić rekli da se, ukoliko se neko usprotivi, neutrališe.

Ispričao je da su bili podijeljeni u grupe i tako otišli na Čemerno.

“Ja sam bio u zadnjoj grupi… Pored mene je bio jedan iz Ilijaša koji je ranjen od bombe”, kazao je svjedok u izjavi i nabrojao druge osobe koje su bile s njim, među njima je spomenuo Turudića i Senada Sikiru, te ljude iz TO-a, prenosi Detektor.

Posvjedočio je da je njegova grupa zadnja ušla u Čemerno i da su na njih zapucali, pri čemu je ranjen njegov saborac. Ispričao je da je poslije čuo kako je neko od njegovih rekao da je gotovo.

“Kasnije sam čuo od ljudi da su ubijeni u akciji, ja nisam ništa vidio”, odgovorio je svjedok na pitanje Tužilaštva da li je tada vidio ili znao za ubistva osoba srpske nacionalnosti.

Odbrane optuženih su izjavile da će komentare na ovaj iskaz dati u završnoj riječi.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike TO-a te aktivnog i rezervnog sastava policije - Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića - da su 10. juna 1992. napali Čemerno, pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo je među dokazima uvelo izvod iz matične knjige umrlih za Hasana Selmanovića zvanog Buzgija, za kojeg je tužilac Simović izjavio da je učestvovao u akciji na Čemerno te bi, da je živ, bio u optužnici.

Neke od Odbrana su ostavile Sudu na ocjenu da odredi da li je ovaj dokaz Tužilaštva relevantan ili ne.

Suđenje se nastavlja 18. jula. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...