SAVJET AKADEMIKA ESADA DURAKOVIĆA BH. POLITIČARIMA: "Interes BiH mora biti iznad interesa svake političke partije"

Kako kaže, Bosna i Hercegovina je jedina država koja nema svoju naciju.

  • Vijesti

  • 04. Jul. 2024  04. Jul. 2024

  • 0

Organizacioni odbor nevladinih organizacija, akademske zajednice, političkih stranaka i građana danas u Sarajevu organizira Konvenciju pod nazivom "Bosna je naša – bosanska.", prenosi Hayat.

Namjera je formulisati adekvatne odgovore na sve češće napade na BiH. Konvencija se održava u Kongresnoj sali hotela Holiday. Prisutnima se obratio i akademik Esad Duraković.

- Danas je BiH kao država izložena najtežim destrukcijama, prijetnjama teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Tome svjedoči povampireni nacionalizam artikuliran na 'svesrpskom saboru'. Naša odbrana države BiH utemeljena je na Ustavu BiH, zakonima niza najvažnijih međunarodnih institucija. Kao takva, ova odbrana je legalna i legitimna. BiH je više od države. BiH je zemlja. Moramo se pobrinuti za nju, inače je možemo vrlo lako izgubiti. Interes BiH mora biti iznad interesa svake političke partije. To je apsolutni minimum. Jačanje državnih institucija mora biti prioritet svih politički osviještenih subjekata – poručuje Duraković, dodajući da među ključnim faktorima za prevladavanje krize jeste uspostava nezavisnog pravosuđa.

Kako kaže, Bosna i Hercegovina je jedina država koja nema svoju naciju.

- BiH mora biti država gdje su svi narodi ravnopravni. Nikada ne vrijeđati niti ponižavati bilo koji narod. Ne smije se pristati ni pod kakvim uslovima na dalju etno teritorijalizaciju BiH u bilo kojem preuređenju koje uključuje etničku homogenizaciju. Važno je jačanje kvalitetne diplomatije. Dugo već, međunarodna zajednica samo izražava zabirnutost zbog krize u BiH. Ne tražimo ništa više od toga da naša država bude uređena od toga kao i sve demokratske države u svijetu – rekao je Duraković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...