DEBAKL BIVŠE PREMIJERKE: Liz Truss izgubila mjesto u britanskom parlamentu..

Truss je osigurala 11.217 glasova u svojoj izbornoj jedinici South West Norfolk u istočnoj Engleskoj, iza 11.847 glasova za laburističkog kandidata Terryja Jermyja.

  • Evropa

  • 05. Jul. 2024  

  • 0

Bivša britanska premijerka Liz Truss, koja je postala čelnica zemlje s najkraćim mandatom u stranačkoj istoriji kada je izazvala krah tržišta obveznica i kolaps funte, izgubila je mjesto u parlamentu na izborima održanim u četvrtak.

Truss je osigurala 11.217 glasova u svojoj izbornoj jedinici South West Norfolk u istočnoj Engleskoj, iza 11.847 glasova za laburističkog kandidata Terryja Jermyja.

Preuzimajući skandalima opterećenu premijersku dužnost Borisa Johnsona, Truss (48) bila je prisiljena objaviti svoju ostavku nakon samo 44 dana kada su njena nefinansirana smanjenja poreza izazvala previranja na finansijskom tržištu, povisujući cijenu hipotekarnih kredita za vlasnike kuća koji su već bili u egzistencijalnoj krizi.

Optužena u medijima - jedan tabloid je u zadnjim danima njenog premijerskog mandata upitao hoće li izdržati duže od zelene salate u supermarketu - Truss je mnogim glasačima postala sinonim za haos i neuspjehe konzervativne vlade.

Ona je, međutim, ostala uticajan glas među desničarskim zastupnicima u stranci, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...