MINISTAR BUNOZA FALSIFIKOVAO ODREDBU O STATUSU STRANIH SUDIJA: "Mi smo to trebali dati domaćim institucijama još prije 20 godina!"

Pretpostavka za odlazak stranih sudija jest izgradnja odgovarajućih institucija koje će efikasno štititi ustavni poredak zemlje.

  • Politika

  • 05. Jul. 2024  

  • 0

Ministar pravde BiH Davor Bunoza izjavio je da u BiH ne postoji hrabrost da se odredi rok kada bi strane sudije trebali napustiti Ustavni sud BiH te da se pokušalo pronaći rješenje za ovo pitanje, ali da za to nema spremnosti.

“Prema Ustavu BiH, nakon isteka prvog mandata, prije 21 godinu, mi smo trebali to dati domaćim institucijama. Nadam se da će biti hrabrosti da se to riješi”, istaknuo je Bunoza.

Navodeći da trenutno ne postoji konsenzus oko datuma, Bunoza je rekao da predstavnici iz Republike Srpske insistiraju da to bude što prije, dok stranke “Trojke” traže da se još malo pričeka, čak i do ulaska u EU.

“Što se tiče predstavnika HDZ-a BiH, mi smo za to da dođe do konsenzusa i da se dogovorimo”, rekao je Bunoza, koji je namjerno ili nenamjerno pogrešno interpretirao ustavne odredbe o status stranih sudija u Ustavom sudu BiH.

Ministar Bunoza tvrdi da su se te pozicije trebale dati domaćim sudijama još prije 21 godine, nakon isteka prvog mandata, što nije tačno. Ustavom je precizirano da domaće institucje mogu nakon prvog mandata odrediti daljnu sudbinu stranih sudija i način njihovog izbora ali to ne prejudicira njihov odlazak iz Ustavnog suda BIH. Za njihov odlazak potreban je politički konsenzus koji očigledno ne postoji, niti će postojati u dogledno vrijeme s obzirom na sve učestalije prijetnje raspadom BiH.

Pretpostavka za odlazak stranih sudija jest izgradnja odgovarajućih institucija koje će efikasno štititi ustavni poredak zemlje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...