JASMIN MUJANOVIĆ ZA "SB" NAKON UBJEDLJIVE POBJEDE LABURISTA: "Trebamo iskoristiti priliku i izboriti se za pomoć Ujedinjenog Kraljevstva u našim euroatlantskim ciljevima!"

Kada je u pitanju vanjska politika Velike Britanije, Mujanović naglašava da možemo očekivati otopoljavanje odnosa prema EU, ali i nastojanje poboljšanja odnosa sa Sjedinjenim Državama. 

  • Politika

  • 05. Jul. 2024  05. Jul. 2024

  • 0

Laburistička stranka ostvarila je veliku pobjedu na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu i time okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca koje trenutno, ali ne još zadugo, predvodi aktuelni premijer Rishi Sunak. 

Naredni premijer Ujedinjenog Kraljevstva će tako biti lider laburista, pravnik Keir Starmer, koji je imao i zanimljivo "iskustvo" sa našim regionom Zapadnog Balkana. Naime, Starmer je prije desetak godina zastupao Hrvatsku u njenoj tužbi protiv Srbije pred Haaškim tribunalom. U martu 2014. godine Starmer je bio zadužen da sudijama u Haagu prezentira događaje u Vukovaru tokom opsade i osvajanja grada, a posljednjeg dana usmene rasprave, 1. aprila 2014., uzvraćao je u ime Hrvatske na argumente iz protutužbe Srbije koji su se ticali akcije "Oluja".

"MOŽEMO OČEKIVATI POBOLJŠAVANJE ODNOSA SA EU"

O ubjedljivoj pobjedi laburista razgovarali smo sa analitičarom Jasminom Mujanovićem, koji očekuje značajne promjene u unutrašnjem političkom životu Velike Britanije. 

"Za laburiste će prioritet svih prioriteta biti prilično alarmantna društveno-ekonomska situacija u zemlji, pogotovo na sjeveru Engleske, djelovima Škotske i generalno van samog Londona, koji zbog svoje posebne pozicije u svjetskom finansijskom sistemu uživa u jednom sasvim drugačijem ekonomskom standardu od ostatka Velike Britanije gdje već dugo vremena hara jedna očigledna ekonomska i razvojna kriza", kazao je Mujanović za Slobodnu Bosnu. 

Kada je u pitanju vanjska politika Velike Britanije, Mujanović naglašava da možemo očekivati otopoljavanje odnosa prema EU, ali i nastojanje poboljšavanja odnosa sa Sjedinjenim Državama. 

"Za očekivati je da će laburisti htjeti imati bolje odnose s EU, iako neće (barem u prvom mandatu) pokrenuti priču o povratku Ujedinjenog Kraljevstva u taj blok. Sa Sjedinjenim Državama će novi premijer također želiti imati što bolje odnose, pogotovo jer su nakon Brexita Francuzi sve više preuzeli britansku ulogu kao primarni američki partner u tranzatalsnkim odnosima, ali je malo nezgodno za njega što su i Amerikanci usred svoje kampanja pa će Starmer izbjegavati pretjerane kontakte s Bidenom, iako mu je on sigurno politički puno bliži nego Trump", kazao je Mujanović za naš portal. 

"ISKORISTITI PRILIKU I IZBORITI SE ZA BRITANSKU POMOĆ"

Za nas je, naravno, naročito važno pitanje odnosa prema regiji Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine. Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Ujedinjeno Kraljevstvo je pojačalo svoje prisustvo u ovom dijelu Evrope, pa i imenovalo posebnog izaslanika za region Zapadnog Balkana.

Mujanović smatra da će Ujedinjeno Kraljevstvo, manje više, nastaviti dosadašnjim putem. 

"Ne trebamo očekivati posebne promjene na odnosu Ujedinjenog Kraljevstva prema regionu i BiH jer dosadašnja politika Londona nije bila posebno ideološki ofarbana, već ono što je njihovo ministarstvo vanjskih poslova smatralo da je strateški interes Londona u ovom regionu", smatra Mujanović. 

Ipak, ističe naš sagovornik, postoji prilike da se sa strane lokalnih (bosanskih) aktera izlobiraju određene pozicije nove vlade.

"Naprimjer, ja sam lično već u oktobru 2022 godine imao prilike da razgovaram s nekim ključnim figurama u budućoj vladi Ujedinjenog Kraljevstva, te im probao objasniti zašto je tadašnja njihova podrška za izmjene izbornog zakona FBiH od strane OHR-a tokom samog prebrojavanja glasova bilo izuzetno problematična.

To je razgovor koji bi bh. zvaničnici trebali da nastave, povodom tog pitanja ali i moguće dodatne britanske pomoći Sarajevu na našim euroatlantskim ciljevima, gdje je Ujedinjeno Kraljevstvo zauzelo prilično dinamične pozicije iako je njihova odbrambena politika također zaostala u kontekstu njihovih domaćih potreba", naglasio je Mujanović 

Na kraju razgovora Mujanović je upozorio na negativan trend zapadne politike kada je u pitanju naš region. 

"Treba naglasiti da je potrebna jedna sasvima nova politika Zapada, odnosno NATO kvinte prema Srbiji, koja je očigledno snažno zagazila na pravcu obnove Miloševićevih političkih i ideoloških ciljeva u regionu, ali koja ipak nastavlja da uživa podršku Zapada u tom projektu, pogotovo sa strane SAD", zaključio je Mujanović u razgovoru za Slobodnu Bosnu. 

(Razgovarao: Samir Begović)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...