EKONOMISTA ADMIR ČAVALIĆ: "HDZ je dobio puno više moći nego što je trebao!"

Rekao je da je pogrešno koristiti izraz neradna nedjelja, nego da je riječ o zabrani rada za pojedine poslovne projekte u 51 posto BiH i da su u svijetu to uvodili uglavnom desničari, ali da je ovo prvi put da uvodi uslovno rečeno ljevičarska vlada.

  • Politika

  • 05. Jul. 2024  

  • 0

Agilni zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić (Stranka za BiH), ekonomista po struci, komentarisao je niz aktuelnih ekonomsko-političkih problema u BiH, poput poskupljenju struje, političkim odnosima u FBiH, Južnoj interkonekciji, zabrabi rada nedjeljom, izdavanju aerodrome pod koncesju…

Čavalić je o poskupljenju struje kazao da mu je drago da nije prošao prijedlog sa blok tarifama i da je sam učestvovao u obaranju tog prijedloga. Kazao je da će povećanje struje imati posljedice po socijalne slučajeve i ustanove kao što su javne kuhinje.

Čavalić je naveo da poskupljenja jesu bila neminovna, ali je rekao da je Elektroprivreda trebala da racionalizuje svoje poslovanje i da je trebala objaviti da li rekonstruira rudnike, šta je sa ugovorom za Blok 7... Ipak, naveo je da je i 10 posto bolje od blok tarife.

Istakao je da je u putnom sektoru HDZ dobio puno više moći nego što je trebao i kontrolu na Cestama i Autocestama FBiH.

"Vukoja bi bio izabran vjerovatno i da je SDA bila, ali bi rađeno po procedurama i vjerovatno bi bilo više kandidata", tvrdi Čavalić.

Rekao je da je pogrešno koristiti izraz neradna nedjelja, nego da je riječ o zabrani rada za pojedine poslovne projekte u 51 posto BiH i da su u svijetu to uvodili uglavnom desničari, ali da je ovo prvi put da uvodi uslovno rečeno ljevičarska vlada.

"Mi već imamo gradove gdje je to urađeno, imate Goražde, Cazin, Bijeljinu, bilo bi korektno uraditi istraživanje o zadovoljstvu radnika u tim građanima i da li im je zaista bolje", poručio je Čavalić.

"Ko ste vi da zabranite trgovcu da zaradi duplu dnevnicu, a omoguće ljudima u Elektroprivredi, Bh Telecomu da imaju duplu dnevnicu. Neradna nedjelja je OK kroz zakon o radu. Od 100 radnika, otprilike dva dana će biti pod uticajem", naveo je Čavalić.

Poručio je i da će sada građani moći da idu u drugi entitet da obave kupovinu, i da to ide u korist velikih centara koji rade u oba entiteta, a na štetu malih trgovina.

Čavalić je otkrio da ima informaciju da HDZ želi da radi "mostarizaciju" Travnika i da se na sličan način dijeli vlast u gradu.

"HDZ direktno radi blokadu Južne interkonekcije. Trojka je dobila vlast i poslije dugo godina opozicije, neki su bili gladni vlasti. Ne vidim te efekte. Podržat ću i fiskalne zakone i južnu interkonekciju, nek Trojka pokupi glasove, ali bih volio da se na nivou FBiH pokaže šta je Trojka dobila", istakao je Čavalić.

Rekao je da treba otvoriti raspravu o koncesiji aerodroma u BiH, između ostalog i Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"Aerodrom Sarajevo u komparaciji sa regionalnim aerodromima ne radi kako treba niti ima broj linija niti broj putnika. Raste u apsolutnim iznosima. Treba uraditi analizu i ako se pokaže da je to dobro rješenje, treba biti racionalan. Aerodromi ne trebaju biti politički plijen", smatra Čavalić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...