NEZAPAMĆENE SCENE U GRČKOJ, STANOVNICIMA STIGLO UPOZORENJE: "Brutalno je, ne izlazite van!" (FOTO)

Zbog opasnosti od požara Atina je rasporedila stotine dronova za nadzor šumskih područja

  • Evropa

  • 05. Jul. 2024  05. Jul. 2024

  • 0

Više od 12.000 udara munje zabilježeno je u Grčkoj koju ovih dana bičuju jake kišne oluje. U srijedu je Nacionalni opservatorij Zeus objavio da je u prvom dijelu srijede, tijekom noći i jutra do 12 sati, bilo nevjerojatnih 12.000 udara, uglavnom koncentriranih na sjeverni dio zemlje.

Zbog nezapamćenog broja udara munja stanovnici sjevera Grčke su već u srijedu dobili SMS upozorenja nadležnih službi. U četvrtak je na udaru bila Atika, a poruke su na grčkim mobitelima počele svirati koju minutu nakon podneva. Osim munja, na Grčku se sručila i jaka kiša. Snažan pljusak pogodio je otok Lezbos i središnju Grčku. Vatrogasna služba izašla je na teren zbog nekoliko manjih požara koji su izbili kao posljedica udara groma. Kiša ih nije uspjela ugasiti, nego je bila potrebna akcija vatrogasnih službi. U nekim je gradovima bilo i poplava. Reagirale su spasilačke službe, ali, srećom, nije bilo izvještaja o ljudskim žrtvama.

Međutim, Grci su od nadležnih službi dobili jaka upozorenja o "brutalnom vremenu i opasnosti za zdravlje i život". Meteorolog Giorgos Tsatrafillias na društvenim je mrežama pozvao sugrađane da ostanu u zatvorenim prostorima, odnosno da se "danas klone boravka na otvorenom". "Brutalni vremenski uvjeti vladat će cijelu noć. Danas se ne zadržavajte vani. Nastojte biti okruženi zgradama ako ste vani ili u automobilu. Oluja može biti jako daleko od vas, a da vas svejedno pogodi grom", upozorio je Tsatrafillias.

Zbog vremenskih (ne)uvjeta održan je izvanredni sastanak grčkog Odbora za procjenu rizika. Nakon toga je ministar za klimatsku krizu i civilnu obranu Vasilis Kikilias upozorio da se građani moraju pripremiti za opasne vremenske uvjete zbog očekivanog jakog pljuska i gromova.

Inače se kiša dočekuje s olakšanjem u ljetnim mjesecima kada dobar dio Grčke vapi za svakom kapi vode. Ove se godine upozoravalo na novu opasnost od požara koji sad već redovito haraju Grčkom u ljetnim mjesecima. Problem pogoršava snažan vjetar. Međutim, sada je prva kiša sa sobom donijela i gromove, pojačavši time prijetnju od požara koja se ponegdje i ostvarila.

Kako bi se pripremila za vremenske nepogode, Grčka upotrebljava dronove za nadzor šumskih područja, a u ispomoć su joj u ljetnim mjesecima stigli vatrogasci iz susjednih zemalja.

Prošle je godine u strašnom požaru na sjeveru zemlje poginulo 20 osoba, a tisuće turista bježale su s poznate turističke destinacije otoka Rodosa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...