PUNJENE PAPRIKE "PO TEPSIJI": Svaka kuća ima svoj recept, a ovo je samo jedan od tih - bezbrojnih

Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata paradajza, a “klasičari” više vole dodati domaći umak od paradjza.

  • Gastro

  • 05. Jul. 2024  05. Jul. 2024

  • 0

Tajna slasti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati jaje.

Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata paradajza, a “klasičari” više vole dodati domaći umak od paradjza.

Bosanske paprike slast "duguju"  filu koji se prethodno krčka kako bi se povezali okusi i mirisi sastojaka, a potom se peku u rerni zbog čega, mnogi će reći, imaju intenzivniji okus.

Osim toga, često se poslužuju uz dodatak pavlake.

Sastojci:

2 velika paradajza

2 čehna bijelog luka

1 glavica luka

350 gr mljevene junetine

100 gr riže

1 kašičica slatke mljevene paprike

½ kašičice ljute mljevene paprike

10 manjih paprika

1 kašika koncentrata od paradajza

so

Priprema:

1. Paradajz blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite, očistite i narežite.

2. Polovicu sjeckane glavice luka i jedno čehno bijelog luka nasjeckajte, pomiješajte i stavite u vatrostalnu posudu (dovoljno veliku jer ćete u njoj kasnije peći paprike).

3. Prelijte uljem i poklopite aluminijskom folijom pa stavite u rernu na 180°C dok ne pripremite fil.

4. Preostali luk i bijeli luk kratko propržite pa dodajte meso i začine.

5. Rižu kratko propržite na ulju, prelijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite.

6. Kuhajte je na laganoj do srednjoj vatri dok ne bude napola skuhana pa pomiješajte s mesom.

7. Izvadite posudu iz rerne.

8. Napunite očišćene paprike smjesom pa ih položite u posudu na pečenu smjesu paradajza, luka i bijelog luka.

9. Koncentrat paradajza pomiješajte sa 600 ml vode i prelijte paprike.

10. Pecite ih u rerni oko sat, sat i po. Prema želji poslužite s pavlakom. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...