PROBLEMI NA JUGU ZEMLJE: Rusi ometaju pristup WhatsAppu zbog straha od...



Korisnici WhatsAppa u većinski muslimanskoj regiji Kavkaza rekli su da su iskusili velika kašnjenja u slanju poruka jučer od 13 sati.

  • HiTec

  • 08. Jul. 2024  

  • 0

Vlasti u Rusiji počele su ometati pristup WhatsAppu na jugu zemlje zbog zabrinutosti da se tamo planiraju protesti, izvijestile su ruske novinske kuće.

Ruska državna novinska agencija Tass rekla je da vlasti “usporavaju” (ili “ometaju”) korištenje aplikacije u Dagestanu jer Meta ignorira zahtjeve za zaustavljanje poziva na učestvovanje u ekstremističkim akcijama, piše Newsweek.

Korisnici WhatsAppa u većinski muslimanskoj regiji Kavkaza rekli su da su iskusili velika kašnjenja u slanju poruka jučer od 13 sati. Korisnici u drugim regijama južne Rusije, poput Krasnodara i Rostova, također su prijavili da imaju problemima s mrežom.

Prema web stranici “Sboi.rf”, korisnici iz republike Čečenije također su prijavili probleme s WhatsAppom, a bilo je i više od 8000 pritužbi na uslugu iz cijele zemlje.

Ruske poslovne novine Kommersant izvijestile su da se nijedna poruka ne može slati na WhatsApp bez virtuelne privatne mreže.

Državni mediji tvrde da se ovaj prekid povezuje sa sprječavanjem “ekstremističkih akcija” koje su se dogodile prije dvije sedmice u Dagestanu kada je ubijeno najmanje 26 ljudi nakon koordiniranih napada na dvije sinagoge i dvije pravoslavne crkve, prenosi N1.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...