GODIŠNJICA ZLOČINA U BILJANIMA: Najmlađa žrtva imala svega četiri mjeseca

Napad na ovo selo započeo je u ranim jutarnjim satima 10. jula 1992. godine, a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS) u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije iz Sanice.

  • Sjećanje

  • 10. Jul. 2024  

  • 0

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na godišnjicu ratnog zločina nad civilima sela Biljani kod Ključa. 

Napad na ovo selo započeo je u ranim jutarnjim satima 10. jula 1992. godine, a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS) u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije iz Sanice.

Ubijeno je oko 260 bošnjačkih civila, mještana sela Biljani. Među ubijenima bilo je i šestoro djece. Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bećo Ćehić, dok je najmlađa žrtva bila četveromjesečna beba Amila Džaferagić.
Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, masovne grobnice u kojima su pronađene žrtve iz Biljana uglavnom su otkrivene krajem 1995. i 1996. Prva otkrivena masovna grobnica je Crvena zemlja I iz koje je ekshumirano šesnaest žrtava. Najveća masovna grobnica je jama Lanište I iz koje je u periodu od 5. oktobra do 15. novembra 1996. ekshumirano 188 žrtava. Na području Biljana pronađene su trideset i četiri pojedinačne grobnice.

U novembru 2006. godine Sud Bosne i Hercegovine je osudio komandira Treće čete saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade VRS-a Marka Samardžiju na 26 godina zatvora da je „kao dio širokog ili sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva, znajući za takav napad, pomogao u lišenju drugih osoba života (ubistvo)“. Drugostepenom presudom je Samardžija proglašen krivim za zatvaranje i teško oduzimanje fizičke slobode kao zločin protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina. Pomenuti predmet je UDIK objavio 2020. u vidu publikacije Ratni zločin u Biljanima, Predmet: Marko Samardžija.

Za ovaj zločin se sudilo članovima kriznog štaba Marku Ademoviću i Bošku Lukiću, koji su osuđeni za zločin protiv čovječnosti u Ključu, ali su za napad na Biljane oslobođeni. Tužilaštvo BiH je za zločin u Biljanima teretilo i bivšeg komandanta 17. lake pješadijske brigade Dragu Samardžiju. Postupak protiv njega nikada nije počeo, a on je preminuo u Srbiji 2021. godine.

Iako su svjedočenja preživjelih objelodanila kontekst masakra u Biljanima, Marko Samardžija i dalje ostaje jedina osoba osuđena za ovaj zločin. Apelujemo na Tužilaštvo BiH i na sve druge nadležne institucije da ubrzaju proces podizanja optužnica kako bi se počinioci procesuirali, a žrtve konačno našle smiraj.

U povodu godišnjice sjećamo se ubijenih civila iz sela Biljani kod Ključa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...