U CENTRU ZA KULTURU GORAŽDE: Polovinom jula izložba “Djetinjstvo pod opsadom”

Svaka od priča koja će se naći na izložbi jasno ukazuje na višestruko negativan uticaj oružanih sukoba na djecu, te ističe različite aspekte ovog kompleksnog iskustva.

  • Kultura

  • 11. Jul. 2024  11. Jul. 2024

  • 0

Muzej ratnog djetinjstva će 15. jula 2024, svečano otvoriti svoju prvu izložbu u Goraždu pod nazivom “Djetinjstvo pod opsadom”. Na izložbi će biti predstavljene priče i predmeti iz svakodnevnog života djece, koja su odrastala ili odrastaju u gradovima pod opsadom u Bosni i Hercegovini (Goražde, Sarajevo, Srebrenica), Ukrajini (Mariupol) i Palestini (Gaza).

Svaka od priča koja će se naći na izložbi jasno ukazuje na višestruko negativan uticaj oružanih sukoba na djecu, te ističe različite aspekte ovog kompleksnog iskustva.

Evo samo jedne od muzejski priča koje će biti prezentirane na spomenutoj izložbi:

Kockice čokolade

Imala sam samo dvije godine kada je počeo rat. Dugo smo bili bez osnovnih životnih namirnica, a o slatkišima smo mogli samo maštati. Tek kada su stigli prvi vojnici UNPROFOR-a i prva humanitarna pomoć, stigle su i prve čokolade. Svaki omot sam sačuvala. Čokolade su stizale iz Njemačke, Slovačke, Španije, Češke, Italije, Švicarske, Austrije…

Kada smo morali napustiti svoju kuću u Rogatici, kroz šumu smo bježali od agresorskih vojnika. Kako sam bila mala, roditelji su me morali nositi u rukama. Mama je u zalihama hrane koju je ponijela imala jednu čokoladu. Svaki put kada bih plakala i bila uznemirena, davala mi je po jednu kockicu.

Azra, 1990.
Rogatica, BiH

MRD, izložba, Goražde, Eksponat

Inače, izložba “Djetinjstvo pod opsadom” biće realizirana u partnerstvu sa Centrom za kulturu i Zavičajnim muzejom iz Goražda, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo, a svi posjetioci i posjetiteljke će je moći pogledati u periodu od 15.7. do 15.8. u Centru za kulturu Goražde.

Prva stalna izložba Muzeja ratnog djetinjstva otvorena je u Sarajevu 2017. godine, a Muzej i danas aktivno prikuplja lične priče i uspomene djece čije je djetinjstvo obilježeno oružanim sukobima diljem svijeta. Osim u Sarajevu, trenutno su otvorene i izložbe MRD-a u Kijevu (Ukrajina) te Seulu (Južna Koreja)-saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva Sarajevo.

Za manje od dvije sedmice, Muzej ratnog djetinjstva će otvoriti svoju prvu putujuću izložbu "Djetinjstvo pod opsadom"...

Objavljuje Muzej ratnog djetinjstvaSrijeda, 3. srpnja 2024.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...