PESNICA S JUGA: Nova zvijezda grčke krajnje desnice stiže u Evropski parlament

Njezin imidž više podsjeća na izvršnu direktoricu nego na neonaciste Zlatne zore koji su tukli migrante odjeveni u crne majice i vojničke hlače

  • Evropa

  • 11. Jul. 2024  11. Jul. 2024

  • 0

Mlada je i nosi dizajnersku odjeću. Zove se Afroditi Latinopoulou, poznata je po svojim ispadima na društvenim mrežama, a od prije nekoliko dana je i europarlamentarka. Nova grčka ekstremna desnica oblači se u svilu. Njezin imidž više podsjeća na izvršnu direktoricu nego na neonaciste Zlatne zore koji su tukli migrante odjeveni u crne majice i vojničke hlače. Iako je njezina estetika potpuno drugačija, politički prostor koji Latinopoulou želi zauzeti je isti, piše Stav.ba.

Premijer Kyriakos Mitsotakis predložio je da, u njegovom drugom mandatu, oznaka po kojoj je njegova stranka, Nova demokratija (ND), poznata, neće biti "konzervativna", već "liberalna". Grčka je, smatra Mitsotakis, već zrela zemlja za prirodno prihvaćanje društvenih reformi koje su se ne tako davno činile nezamislivim u balkanskoj zemlji u kojoj je pravoslavna crkva i dalje temeljni dio države. U februaru je uspio odobriti istospolne brakove. Iako je naišao na otpor u vlastitoj stranci, davanje prava homoseksualcima i lezbijkama nije donijelo krizu kakvu su kritičari očekivali. Dobri izborni rezultati na nedavnim evropskim izborima, na kojima je ND osvojio sedam od 20 zastupničkih mjesta, jačaju predanost liberalnom zaokretu.

Ali nije sva grčka desnica voljna pratiti ND na njenom putu prema centru. U parlamentu su zastupljene tri stranke krajnje desnice koje imaju 13% glasova. Oni su ultranacionalisti Grčkog rješenja, ortodoksni kršćanski fundamentalisti Nikija i Spartanaca, kjoji su istakli kandidaturu za nasljednika neonacističke Zlatne zore. Na evropskim izborima ukupan broj glasova koje su dobili popeo se na 16,7%. Greek Solution, najultranacionalističkiji, predvodi ovaj sektor s 9,3%. Pro-putinovska Niki formacija dosegla je 4,4%. Spartanos se ovoga puta nisu pojavili, a njihovo je mjesto s 3% zauzela novostvorena, radikalnija stranka pod nazivom Glas razuma (Foni Logikís), koju vodi Afroditi Latinopoulou.

Latinopoulou je 33-godišnja advokatica koja je odrastala u Solunu, drugom gradu u Grčkoj. Ima dva brata, a svoju porodicu definira kao "tradicionalnu, pobožnu i sa strogim obrazovanjem", ideal koji ona brani. Tenisom se bavi od svoje četvrte godine. Njezin politički interes probudio se u adolescenciji. Sa 17 godina imenovana je pokrajinskom sekretarkom ONNED-a, organizacije mladih Nove demokratije a 2018. godine, u žaru ultranacionalističkih mobilizacija protiv sporazuma sa Sjevernom Makedonijom, Latinopoulou je postala poznata po kampanji “Makedonski proizvodi proizvedeni u Grčkoj”, koja je zagovarala konzumaciju domaćih proizvoda. Godine 2019. bila je kandidatkinja Nove demokratije na nacionalnim izborima i, iako nije osvojila mandat, postajala je redovno lice u televizijskim talk showovima.

Njene intervencije u ekstremizmu nadmašile su najkonzervativnije krilo stranke. Karakterizirao ih je provokativan stil. Na društvenim mrežama napadala je feminizam, migrante, LGTBI zajednicu i ono što je smatrala diktaturom političke korektnosti. Jedan od njezinih viralnih videa, iz maja 2021. godine, naslovljen je: “Neobrijani ženski pazuh kao novi 'model' ljepote koji nam pokušavaju nametnuti.” Nekoliko mjeseci kasnije, u junu 2022., na Instagramu je objavila post s uvredljivim komentarima o težini glumice i voditeljice Danai Barka, uz njezine fotografije na plaži.

Debelofobija je bila kap koja je prelila čašu, šest bivših ministara Nove demokratije potpisalo je javni manifest u kojem su optužili Latinopoulou da “klizi niz padinu trumpizma, daleko od duha i prakse, kao i ideološkog, duhovnog i moralnog naslijeđa” svoje stranke. Smijenjena je sa svih internih pozicija. Latinopoulou je tada optužila ND za popuštanje probuđenoj kulturi. “Kada ljevica kihne, ND dobije upalu pluća”, rekla je tada.

Godine 2023. osnovala je Foni Logikís–Afroditi Latinopoulou i udvostručila svoju posvećenost provokacijama u mrežama protiv LGTBI obitelji, feministica, muslimana i, posebno, protiv migranata i izbjeglica. Za evropsku predizbornu kampanju otputovala je u regiju Evros, kopnenu granicu s Turskom, a uz protivmigrantsku ogradu s debelim metalnim šipkama i pet metara visoku koja dijeli obje zemlje napisala je: “Granice Grčke moraju biti zatvorene s “sedam ključeva i ilegalni migranti izvan Grčke.”

Njen politički program vrlo je sličan programu Zlatne zore. Poruke protiv Turske, protiv Sjeverne Makedonije, protiv imigracije, protiv umjerenosti na desnici. No, za razliku od Zlatne zore, Foni Logikis nije ulična šok snaga koja širi teror gdje god stigne, već izborni brend skrojen prema svom jedinom poznatom licu, bez čvrste organizacije iza sebe. Ono što je naučila od neonacista je da skandal može donijeti političku korist. U jedinom intervjuu koji je dala nakon izbora, novinama Proto Thema, Latinopoulou je insistirala na svom prijedlogu zabrane istospolnog braka. “Dva muškarca, ili tri muškarca i dvije mačke, ili dvije žene i tri klokana, nisu porodica. Porodica su otac i majka, muž i žena. Brak je sveta institucija.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...