BURNO NA ZASJEDANJU NATO SAVEZA: Zelenski zatražio odobrenje za napad na...

Zelenski je pozvao zapadne vlade da povećaju i ubrzaju vojnu pomoć ukrajinskim snagama. 

  • Evropa

  • 12. Jul. 2024  

  • 1

Dvodnevni summit NATO-a u Washingtonu, na kojemu je obilježena i 75. godišnjica osnivanja Sjevernoatlantskog saveza, protekao je u znaku rata na istoku Europe i ulaganja država članica u obranu. NATO će nastaviti s jačanjem svojih odbrambenih potencijala, a Ukrajini je, uz 40 milijardi eura vojne pomoći u idućoj godini, poslana poruka da je njezin put u NATO - nepovratan.

Posljednji dan dvodnevnog summita NATO-a u Washingtonu dominantne su bile ponovno teme rat na istoku Europe i ulaganje u odbranu država članica.

Čelnicima NATO-a pridružili su se i predstavnici partnerskih zemalja iz indo-pacifičke regije: Australije, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda, kao i čelnici Europske unije.

U utorak i srijedu čelnici NATO-a najavili su daljnju vojnu potporu naporima Ukrajine da odbije rusku invaziju, uključujući sisteme protuzračne odbrane i obećanje da će potrošiti 40 milijardi eura u sljedećoj godini. Također su proglasili put Ukrajine ka članstvu u NATO-u "nepovratnim".

Bilo je i disonantnih tonova, naravno, od Mađarske. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó smatra kako bi primanje Ukrajine u vojni savez oslabilo jedinstvo članica. Također, rekao je da NATO ne smije postati "protukineski blok".

SAD, Danska i Nizozemska u srijedu su objavile da je u toku obećana isporuka američkih borbenih zrakoplova F-16 iz Danske i Nizozemske.

Rusija smatra da je obećanje NATO-a o većoj vojnoj pomoći Kijevu veoma ozbiljna prijetnja ruskoj nacionalnoj sigurnosti, Kremlj prijeti koordiniranim mjerama.

U nastojanju da pokažu svoju predanost NATO-u i europskoj odbrani za dvije godine SAD će početi u Njemačkoj raspoređivati ​​rakete dugog dometa, uključujući hipersonično oružje. Rusija upozorava da ima spreman odgovor.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je saveznicima da trebaju ukinuti sva ograničenja da Kijev izvodi napade dugog dometa na ciljeve unutar Rusije ako žele da Ukrajina pobijedi u ratu s Moskvom, dok je istodobno dobio novi paket američke vojne pomoći od 225 miliona dolara.

Ukrajinski čelnik rekao je na zajedničkoj press konferenciji s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako se nada da će saveznici Kijeva donijeti odluku da dopuste takve udare.

- Ako želimo pobijediti, prevladati... moramo ukinuti sva ograničenja, uvjeravao ih je.

Istodobno su SAD najavile novi sigurnosni paket za Ukrajinu vrijedan 225 miliona dolara, koji uključuje sistem raketne baterije Patriot, dodatno municiju za topničke raketne sisteme visoke mobilnosti i projektile.

Nakon što su borbene linije ostale uglavnom zamrznute od početka sukoba, Moskva je posljednjih mjeseci postigla određen napredak u istočnoj Ukrajini.

Zelenski je pozvao zapadne vlade da povećaju i ubrzaju vojnu pomoć ukrajinskim snagama. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...