REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ovo bi vam moglo pomoći da živite duže…

Sudionice, prosječne dobi od 79 godina, ispunile su upitnik za procjenu zahvalnosti 2016. godine, a znanstvenici su pratili njihovu evidenciju do 2019. godine kako bi pratili smrtnost.

  • Zdravlje

  • 12. Jul. 2024  

  • 0

Prihvaćanje zahvalnosti moglo bi produžiti vaš život, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 50.000 starijih američkih medicinskih sestara. Studija koju su proveli istraživači s Harvardske škole javnog zdravstva TH Chan, otkrila je korelaciju između zahvalnosti i dugovječnosti, iako nije uspostavila izravnu uzročno-posljedičnu vezu.

Prijašnja istraživanja pokazala su povezanost između zahvalnosti i nižeg rizika od mentalnog stresa te većeg emocionalnog i društvenog blagostanja. Međutim, njegova povezanost s fizičkim zdravljem je manje shvaćena. Naša studija daje prve empirijske dokaze o ovoj temi, izjavio je epidemiologinja Ying Chen i jedna od autorica navedene studije.

Nema definitivnog dokaza, ali...

Sudionice, prosječne dobi od 79 godina, ispunile su upitnik za procjenu zahvalnosti 2016. godine, a znanstvenici su pratili njihovu evidenciju do 2019. godine kako bi pratili smrtnost. U tom razdoblju preminulo je 4608 sudionica. Međutim, one s višim rezultatima zahvalnosti imale su 9 posto manji rizik od smrti, osobito od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry.

Unatoč kontroli varijabli kao što su sociodemografski podaci, povijest zdravlja i izbor načina života, studija ne može definitivno tvrditi da zahvalnost uzrokuje duži životni vijek zbog mnogih varijabli, uključujući optimizam, koji je također povezan s boljim zdravljem srca. Moguće je da su zdraviji pojedinci prirodno skloniji osjećaju zahvalnosti.

Dok neki znanstvenici tvrde da nema dovoljno dokaza koji podupiru zahvalnost kao alat za poboljšanje blagostanja, a meta analiza iz 2020. godine ukazuje na ograničene dobrobiti intervencija zahvalnosti za anksioznost i depresiju, prakse namjerne zahvalnosti pokazale su dobrobit za neke.

Prethodna istraživanja pokazuju da postoje načini namjernog poticanja zahvalnosti, kao što je zapisivanje ili rasprava o onome na čemu ste zahvalni nekoliko puta tjedno, kaže Chen.

Novi cilj

Autori navedene studije sada imaju za cilj istražiti zahvalnost i smrtnost u raznolikijoj populaciji. Osim potencijalnih prednosti dugovječnosti, zahvalnost općenito potiče pozitivno razmišljanje. Zahvalni pojedinci često se pridržavaju zdravijih navika i njeguju društvene veze, a oboje je povezano s dužim životom.

Promicanje zdravog starenja prioritet je javnog zdravlja i nadamo se da će daljnja istraživanja poboljšati naše razumijevanje zahvalnosti kao psihološkog izvora za produljenje dugovječnosti, zaključila je Chen, piše Science Alert.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...