KAKO SE PROVODI "MORALNO SAKAĆENJE SRBIJE": Vučićev pokušaj produžavanja neograničene vlasti

"Ista retorika, isti simboli i ratni zločinci iz 90tih su obilježije Vučićeve 'mirovne” politike'", kaže Aida Ćorović i dodaje da je nezapamćeno da neko pošalje vojsku u drugu državu i taj čin nazove "očuvanjem mira".

  • Regija

  • 13. Jul. 2024  13. Jul. 2024

  • 4

Dan nakon obiležavanja genocida u Srebrenici predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao je obraćanje naciji kojim je želio da pojasni na koji način se odigrava "moralno sakaćenje" Srbije, ali i istakne da jedino Srbija želi mir u regionu, dok susjedne zemlje priželjkuju rat. Sagovornici beogradskog lista Danas saglasni su u ocjeni da se u ovom obraćanju nije moglo čuti ništa novo, te da ovakve poruke samo služe produživanju Vučićeve neograničene vlasti.

Nakon predstavljanja ekonomskog napretka Srbije i najavljivanja posjeta Egiptu i Londonu, Vučić je detaljno, po stavkama, razložio kako funkcioniše „moralno sakaćenje“ Srbije u kojem učestvuju i neke zemlje regiona ali i svjetske sile poput Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke.

„U toku ove dvije i po godine mogli ste da čujete da se Srbija sprema za nove ratne sukobe, da se naoružava, militarizuje i da je samo pitanje trenutka kada će ruski predsjednik Putin da izda nalog njegovom potrčku u Srbiji, Aleksandru Vučiću, i pod tri ono što je veoma važno a što sam nazvao moralnim sakaćenjem Srbije, odnosno wermachtizacijomSrbije“, pojasnio je predsednik Vučić.

To „sakaćenje“, kako je rekao, sastoji se od historijskog revizionizma, naglašavanja da je Srbija ruski agent, lažnog optuživanja Srbije da želi rat i isticanja nedostataka demokratije u Srbiji.

Ipak, istakao je da Srbija zapravo ne želi rat „i to po svaku cijenu“, i dodao se radi i na pridobijanju podrške Zapada za „dalje akcije protiv Srbije“.

„Ovo je naravno veoma opasno, riječ je o ozbiljnom planu koji se sprovodi“, rekao je Vučić ističući ozbiljnost situacije.

Sa druge strane, tvrdi Aca, radi se i na ekonomskom slabljenju Srbije jer je ona danas „neuporedivo jača“, što se ogleda i u usporavanju kopanja jadarita i evropskih integracija Srbije.

Kao posebnu stavku izdvojio je „političko-medijski rat“ koji se vodi kroz svjetske, evropske, regionalne i srpske medije.
Iza svega ovoga, kako kaže Vučić, stoji priželjkivanje sukoba i NATO intervencije.

„Srbija nije nuklearana sila, ne može da se suprotstavi njima, zato je važno da nju isprovociraju, da Srbija učini nešto zbog čega bi NATO mogao da interveniše, ne bi li Srbija konačno bila slomljena“, pojasnio je Vučić i dodao da je odgovor na „apsolutno nepostojeću velikosrpsku politiku suštinski i konačni kraj Srbije“.

„Tek tada bi oni mogli da budu zadovoljni i mogli da kažu da su uspjeli i da je Balkan miran i dobar“, zaključio je Vučić.

Osim pojašnjavanja „wermachtizacije Srbije“, Vučić je, u okviru obraćanja, izložio i svoju analizu govora predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića prilikom obilježavanja genocida u Srebrenici kroz koju ga je optužio da koristi obilježavanje zločina u Srebrenici za govor o „velikodržavnoj politici Srbije“.

„Na čemu se zasniva ta politika? Pa na tome što smo uvijek priznavali teritorijalni integritet BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet RS u okviru BiH“, naglasio je Vučić i dodao da je njegova politika velikodržavna u smislu napretka Srbije i njene ekonomije i rasta.

Komentarišući izjavu Bećirovića da danas “nije isti omjer snaga u svijetu”, Vučić je rekao da o tome ne žli da priča, kao I da drugi mogu da provociraju Koliko hoće, ali da Srbija neće da ratuje.

„To je moja poruka bošnjacima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mi ćemo dati sve od sebe da to izbjegnemo, a nadam se da im neće pasti na pamet da ukidaju RS i srpski narod“, naglasio je Vučić.

Nakon analize govora Bećirovića, Vučić je uputio i pitanje međunarodnoj zajednici zbog čega nisu položili vjence stradalima u Bratuncu.

Movsesijan: Vučić vodi monolog sa zamišljenim neprijateljima

Potpredsjednik Pokreta slobodnih građana, Aris Movsesijan, smatra da u ovom obraćanju javnosti Vučića nije bilo ničeg novog.

alt

"Prezentovanje okvira opšte katastrofe, u kojoj Srbija ima šansu samo uz Njega (s velikim Nj), u stvari predstavlja sredstvo produžavanja neograničene vlasti koju na ovaj način želi da osigura bar još neko vrijeme“, tvrdi Movsesijan.

Ipak, sagovornik Danasa smatra da je ovog puta otišao korak dalje pominjanjem „kraja Srbije“ za koji tvrdi da je samo novi vid zastrašivanja građana.

Sa druge strane, Movsesijan pojašnjava da nije novo da je izlaganje počeo s pogrešnom premisom kako svi govore da se Srbija sprema za rat i naglašava da je „iz te premise lako graditi priču na strahu“.

„Ni tu se nije zaustavio, već je optužio političare iz regiona, navodeći da su uvijek služili isključivo stranim interesima. Uobičajena je to tehnika stvaranja iskrivljenog ogledala, u kome On (s velikim O) ispada poseban, ispravan, ali i jedini zaštitnik svoga naroda od raznih neprijatelja, koje izmišlja po potrebi“ pojašnjava Movsesijan.

On tvrdi da, umjesto da građanima saopći gdje će se zadužiti za sve projekte koje najavljuje, i pod kojim uslovima, Vučić, po navici, „kao pravi ljubitelj monodrame – vodi monolog sa zamišljenim neprijateljem“.

Neprijatelj je zamišljen, kako kaže Movsesijan, jer se s predstavnicima opozicije, koji su mu najveći neprijatelji, toliki da ih optužuje da mu prijete atentatom, nikad nije sreo licem u lice pred okom javnosti.

„Sve smo ovo čuli sto puta, jedino od Vučića nismo čuli otklon od Miloševićeve pogubne politike, koju je njegova tadašnja Radikalna stranka svesrdno podržavala, a ni jasnu antifašističku retoriku koja je jedini odgovor na događaje u svijetu, u regionu, ali i u Srbiji“, naglašava sagovornik Danasa.

Movsesijan zaključuje da je jedini put za sve države i narode ovom u regionu usvajanje vrijednosti i integracija u Evropsku uniju, i dodaje da to nismo mogli čuti od Vućiča jer „to nije mogao da nauči u mladosti koje se prisjeća, dok je čitao časopis “Velika Srbija”“.

Ćorović: Kontituitet ratno-hušačkog narativa

Aida Ćorović, aktivistikinja za ljudska prava također smatra da u obraćanju Vučića nije bio ničeg novog kao i da se moglo čuti zapanjujuća količina “bezobrazluka, laži i zle namjere”.

Kako se sprovodi „moralno sakaćenje Srbije“: Vučićev pokušaj produžavanja neograničene vlasti 3foto FoNet Milica Vučković

“Pošto se ja dobro sjećam 90tih i laži i spinovanja koje je ratna mašinerija Slobodana Miloševića plasirala na dnevnom nivou, zaprovo, sve bljuvotine koje izgovori zapjenušali Vučić su dio kontinuiteta ratno-huškačkog narativa i mrziteljskog ludila”, tvrdi Ćorović.

Sagovornica Danasa podsjeća da je JNA išla da “ratuje, otima i ubija po prostoru bivše zajedničke domovine ali, niko iz tih država nije dolazio da ubija po Srbiji i sve to danas Aleksandar Vučić pokušava na ponovi”.

“Ista retorika, isti simboli i ratni zločinci iz 90tih su obilježije Vučićeve 'mirovne” politike'", kaže Ćorović i dodaje da je nezapamćeno da neko pošalje vojsku u drugu državu i taj čin nazove “očuvanjem mira”.

"Očigledno je da Aleksadanr Vučić nema, niti je ikada imao veze sa bilo kojim oblikom istine, a o časti i moralu da ne govorim", tvrdi Ćorović.

O Vučićevom predviđanju “teških vremena” sagovornica Danasa kaže da, ponovo, ne vidi ništa novo jer se njegova politika, kako kaže, uvijek zasnivala na prisili i strahu.

“Jedino dok su ljudi izbezumljeni od straha, jedan ovako mizeran političar i može da vlada i upravlja sludjelim pukom”, kaže ona.

Komentarišući Vučićeve tvrdnje da protiv Srbije rade i zemlje regiona i zapada Ćorović tvrdi da su za Vučića oduvijek “svi ostali loši, zli, gadni i svi rade Srbiji o glavi, jedini je on ispravan i jedini on “samo Srbiju spašava”.

“Što se mene tiče, ovakvo ponašanje je trebalo odavno da bude dio stručne, psihijatrijske ekspertize, ali, na žalost, on nesmetano truje građane Srbije i nastavlja da sve nas gura u ponor, dok on i njegova klika nesmetano kradu sve dok na doboš raprodaju Srbiju”, naglašava naša sagovornica.

Prema njenim riječima, ono što Vučić govori u obraćanjima je “isključivo i jedino, za unutrašnju upotrebu i namijenjeno je njegovom poslušnom i hipnotiziranom biračkom tijelu, i onima koji itekako imaju vajdu od poslušnosti mafijaškom kartelu na čijem je Vučić čelu”.

“Ipak, jasna je snishodljivost i poniznost s kojima se Vučić ophodi prema međunarodnim igračima, odnosno, prema onima koji ga drže na ovom mjestu i kojima je prije više od 12 godina obećao tihu, ali, nedvosmislinu kolonizaciju Srbije”, pojašnjava Ćorović.

Kako tvrdi sagovornica Danasa, ono što Vučić radi, nije pitanje o njemu samom već o nama kao građanima i situaciji u kojoj je moguće da većina bude “podanička i bez trunke racionalnog razmišljanja”.

“Jer, kako drugačije obijasniti činjenicu da oni koji su socijalni gubitnici, oni najsiromašniji i oni sa potpunih margina ovog društva, a njih je sve više, i dalje vjeruju u koloslane laži o nezapamćenom razvoju i napretku Srbije koje izgovara naš vrli predsjednik, a ne vjeruju svojim gladnim stomacima i bijedom u koju tonu svakodnevno”, kaže Čorović.

Prema njenim riječima, Aleksandar Vučić je “tek samo glasnogovornik onoga što većina misli i nije bilo neophodno uložiti veliki trud u ispiranju mozgova, Vučić je samo manifestacija kolektivne svijesti građana Srbije.

Po ko zna koji put pokazuje se istinitost čuvene teze da svaki narod ima vlast koju zaslužuje. Ili, makar njegova većina”, zaključuje naša sagovornica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...