HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Da li svjesno obmanjuju birače...

Partija demokratskog progresa (PDP), iz čijih redova je aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković, za nosioca liste u Banjoj Luci stavila je samog lidera stranke Branislava Borenovića

  • Politika

  • 14. Jul. 2024  

  • 0

Odborničke liste najvećih političkih partija za predstojeće lokalne izbore u Banjoj Luci su, po ocjeni stručnjaka, funkcionerske i predstavljaju svjesnu obmanu birača.

Partija demokratskog progresa (PDP), iz čijih redova je aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković, za nosioca liste u Banjoj Luci stavila je samog lidera stranke Branislava Borenovića. Na listi je nekoliko prepoznatljivih poslanika PDP-a u NSRS, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi, te brojni savjetnici Stanivukovića i gradski menadžer.

Nosilac odborničke liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koja ima najveći broj odbornika u Skupštini grada (11), jeste Vlado Đajić, koji je v.d. direktora UKC RS, narodni poslanik i predsjednik Gradskog odbora SNSD. Na listi su ministar finansija u Vijeću ministara BiH Srđan Amidžić, ministar zdravlja RS Alen Šeranić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, te predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.

Predsjednik Narodne skupštine RS i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da će biti nosilac odborničke liste u Banjoj Luci.

Prvi na listi DEMOS je generalni sekretar NSRS Boran Bosančić, a i ova stranka ima funkcionere u svojim redovima.

- To je jedna vrsta, rekla bih, borbe na život i smrt. Ali, između redova možemo isčitati da se radi o svojevrsnom ponižavanju građana, jer se iza toga krije vrlo svjesna obmana političih aktera. Znači, logično je i niko ne očekuje da će neko svoj poslanički mandat zamijenti odborničkim, da će neko ministarsku fotelju zamijeniti mjestom odbornika u Gradskoj skupštini - ocjenjuje za Fenu politička analitičarka Tanja Topić.

Političke partije, kako kaže, svjesno idu sa namjerom i procjenom da na listu stave, uslovno rečeno, najjača imena kako bi privukli glasače, a pri tome znaju da birače svjesno lažu i ombanjuju i da građani ne glasaju za te kandidate već će na njihovo mjesto doći neko drugi ko nije dobio tu vrstu povjerenja.

- To nisu zvučna imena i stranke su procijenile da pravi kandidati ne mogu da povuku glasove. Zato stavljaju one koje su prepoznatljivi među građanima, koji se pojavljuju, koji su vidljivi u medijima - ističe Topić.

To je, kako dodaje, jedan privid, jer se radi o lokalnim izborima na kojima u kampanji treba da se ističu teme koje se tiču lokalne sredine, izgradnje trotoara, kanalizacije, vodovodne mreže i slično.

- Naprotiv, na samim listama potenciraju jedan viši nacionalni interes ili nešto potpuno drugačije nego što znači život u lokalnoj zajednici - dodaje ona.

Po njenom mišljenju, dio građana je svjestan da funkcioneri, poslanici, te ministri neće preuzeti odborničke mandate, ali da veći dio građana nije svjestan toga i slijepo vjeruju u ono što im političke partije ponude.

Aleksandar Jokić, advokat iz Banja Luke, za Fenu kaže da kandidatske odborničke liste sa imenima funkcionera predstavljaju najveću prevaru birača i pita se kako je moguće da je još dozvoljena.

- To se može riješiti jednom odredbom u zakonu. Po sili zakona da prestane raniji mandat ako dobiješ novi. Novog mandata se možeš odreći, ali ostaješ bez ijednog jer raniji ne možeš vratiti - predlaže Jokić.

Ako se isključe ljudi sa lista koji neće prihvatiti mandat, kako kaže, pitanje je ko će da glasa za kandidate.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...