PUTINOV SAVEZNIK ZAPADU UPUTIO JEZIVO UPOZORENJE: "NATO podcjenjuje naš nuklearni potencijal"

“Evropske zemlje izložile bi se riziku kad bi prihvatile da se ondje rasporede američki projektili dugog dometa”

  • Evropa

  • 14. Jul. 2024  

  • 0

Ratu u Ukrajini i dalje se ne nazire razrješenje sukoba, a s jedne i druge strane ne stižu pozitivne reakcije koji bi mogle kraj rata približiti stvarnosti, prenosi Dnevno.hr.

“Evropske zemlje izložile bi se riziku kad bi prihvatile da se ondje rasporede američki projektili dugog dometa”, rekao je u videosnimci objavljenoj u subotu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara ruske državne televizije Pavela Zarubina o mogućnosti da Sjedinjene Države rasporede hipersonične projektile u Evropi, Peskov je odgovorio: “Imamo dovoljno potencijala da odvratimo te projektile, međutim glavni gradovi ovih europskih država potencijalne su žrtve.

Peskov je kazao i da su za vrijeme hladnog rata američke rakete smještene u Evropi bile usmjerene prema Rusiji, a ruske rakete su u isto vrijeme bile usmjerene prema Europi, zbog čega su zemlje Starog kontinenta bile glavne mete svakoga potencijalnog sukoba.

Evropa se sada raspada po šavovima. Ovo nije najbolje vrijeme za Evropu i stoga, na ovaj ili onaj način, historija će se ponoviti”, rekao je Peskov.

Podsjećamo, Rusija je u februaru 2022. izvršila invaziju na Ukrajinu i od tog dana Ukrajina je u otvorenom ratu s Ruskom Federacijom i pod okupacijom dijela zemlje.

Ranije danas je i ruski dužnosnik Sergej Rjabkov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, upozorio je da Sjevernoatlantski savez (NATO) podcjenjuje nuklearne prijetnje Rusije, prenosi Newsweek.

Usred tekuće ruske invazije na Ukrajinu istaknuti ruski dužnosnici poput Dmitrija Medvedeva, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije i Valentine Matvijenko, senatorice iz Sankt Petersburga i predsjednice Vijeća Federacije, zaprijetili su upotrebom nuklearnog oružja ako bi Moskva bila provocirana od strane druge zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...