U OKVIRU FESTIVALA "BAŠČARŠIJSKE NOĆI": Semezdin Mehmedinović i "Meet Sarajevo art"

U pratećem programu nastupit će grupa Jazztet Band: Elvir Bandić – vokal, Darko Poljak – alt sax, Bojan Ahac – klavir, Dinko Šimunović – bas, Amar Češljar – bubnjevi i Benin Mujkić – truba.

  • Kultura

  • 15. Jul. 2024  

  • 0

Semezdin Mehmedinović, renomirani pjesnik i prozni pisac koji se 2019. godine, nakon više od dvije decenije života u Sjedinjenim državama, vratio u Sarajevo, predstaviće se publici u okviru Festivala Baščaršijske noći, 17. jula u atriju BKC-a, u 20 sati. Program nosi naziv „Meet Sarajevo Art“, a bit će simultano prevođen i na engleski jezik.

Sa književnikom će razgovarati Ivana Golijanin.

U pratećem programu nastupit će grupa Jazztet Band: Elvir Bandić – vokal, Darko Poljak – alt sax, Bojan Ahac – klavir, Dinko Šimunović – bas, Amar Češljar – bubnjevi i Benin Mujkić – truba.

Semezdin Mehmedinović rođen je 1960. godine u Kiseljaku, kod Tuzle. Studirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao urednik u novinama, sedmičnim magazinima, te na radiju i televiziji. Uređivao je više časopisa za kulturu i bavio se filmom.

Godine 1994. nastaje njegov igrano-dokumentarni film “Mizaldo, Kraj teatra“, koji je izvan konkurencije prikazan na Berlinskom filmskom festivalu. Objavio je zbirke pjesama “Modrac“ (1984.), “Emigrant“ (1990.) i “Devet Aleksandrija“ (2002.), knjigu zapisa, kratkih priča i pesama “Sarajevo Blues“ (1995.), roman “Me’med, crvena bandana i pahuljica“ (2021.), roman “Ovo vrijeme sada“ (2020.). U produkciji Sarajevskog ratnog teatra i u režiji Jovane Tomić nastala je predstava „Stotinu malih smrti“ prema njegovom romanu „Me’med, crvena bandana i pahuljica“. U Izdavačkoj kući Buybook pokrenuo je ediciju posvećenu dnevničkim zapisima nekih od najznačajnijih regionalnih autora i autorica poput Lane Bastašić, Olje Savičević Ivančević, Selvedina Avdića, Almina Kaplana, Drage Glamuzine…

Roman „Me’med, crvena bandana i pahuljica“ posljednje je djelo koje je napisao prije povratka u domovinu i za njega je nagrađen nagradama „Meša Selimović“ i „Mirko Kovač“ za najbolji roman napisan 2017. godine na bosanskom, srpskom, crnogorskom i hrvatskom jeziku. “Me’med, crvena bandana i pahuljica“ najintimnija je knjiga Semezdina Mehmedinovića, koja kroz naizgled svakodnevne, a opet neobične događaje duboko ponire u međuljudske odnose, u odnose muža i žene, oca i sina.

Njegove knjige “Sarajevo Blues“ i “Devet Aleksandrija“ objavljene su u prestižnoj izdavačkoj kući City Lights iz San Franciska. Zbirka “Devet Aleksandrija“ uvrštena je u kultnu Pocket Poet ediciju i proglašena pjesničkom knjigom godine u izborima Barnes and Noble i Publishers Weekly. “Sarajevo Blues“ je ujedno i prva knjiga napisana na bosanskom jeziku koja je prevedena na engleski. Do povratka u Sarajevo, u izdanju hrvatske Frakture, objavljuje dnevničku prozu „Ruski kompjuter“, knjigu pisama koje je razmjenjivao s Miljenkom Jergovićem „Transatlantic mail“ te prozne knjige „Autoportret s torbom“, i „Knjigu prozorâ“-navodi se u saopćenju BKC KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...