OSTAJE NA PRIVREMENOJ DUŽNOSTI: Francuski premijer podnio ostavku

Privremena vlada će voditi tekuće poslove u drugoj po veličini ekonomiji eurozone, ali ne može da podnosi nove zakonske prijedloge parlamentu niti da vrši bilo kakve veće promjene, rekli su stručnjaci.

  • Evropa

  • 16. Jul. 2024  

  • 0

Francuski centristički premijer Gabriel Attal i njegova vlada podnijeli su ostavku, ali će privremeno ostati na dužnosti dok se ne imenuje nova vlada nakon vanrednih izbora na kojima nije bilo uvjerljivog pobjednika.  Privremena vlada će voditi tekuće poslove u drugoj po veličini ekonomiji eurozone, ali ne može da podnosi nove zakonske prijedloge parlamentu niti da vrši bilo kakve veće promjene, rekli su stručnjaci.

Attal će sa svojim kabinetom voditi računa da Olimpijske igre, koje počinju 26. jula, prođu nesmetano.

"Rješavanje tekućih stvari znači provođenje mjera koje su već usvojene i rješavanje hitnih slučajeva koji se pojave. Ni više ni manje", rekao je Mathieu Disant, profesor prava na pariskom univerzitetu Panthéon-Sorbonne.

U Francuskoj su ranije postojale prelazne vlade, ali nijedna nije ostala duže od nekoliko dana. Nije utvrđeno ograničenje koliko dugo vršilac dužnosti premijera može da ostane na toj funkciji. Parlament ga ne može natjerati da podnese ostavku, prenosi Tanjug.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...