NAPUSTILI GA SVI PRATIOCI: U DKPT-u nema Srbina po Košarčevoj volji

SB otkriva zašto niko neće da prati Stašu Košarca

  • Politika

  • 17. Jul. 2024  17. Jul. 2024

  • 0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac ostao je, 10. jula, bez obezbjeđenja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela /DKPT/. Dok su mediji tvrdili da više niko od pripadnika DKPT-a ne želi da radi sa ministrom, on je tvrdio da se ne osjeća bezbjedno u Sarajevu i da nema povjerenje u DKPT, te da će ga čuvati MUP RS. Službene zabilješke iz DKPT-a do kojih je došao portal SB, potvrđuju da su pratioci napustili ministra i da su godinama mučili muke sa njim.

Prema službenom iskazu koji su u DKPT-u dali Košarčevi, sad već bivši, pratioci - situacija je kulminirala 4. jula u Mostaru. Nakon sjednice Vijeća ministara, ministri su se uputili u restoran "Renesansa" gdje je planiran ručak. Ušavši u automobil, Košarac je povisio ton na pratioca Bojana Todorovića koji je potom o svemu obavijestio drugog kolegu, takođe pratioca ministra Košarca, Darku Janjića.

Janjić potom obavještava komandira jedinice Igora Babića o ministrovom neprofesionalnom odnosu prema policijskim službenicima, kao i da Todorović zbog toga više ne želi biti dio njegovog tima za obezbjeđenje. Takođe, saopštava svom šefu da i on lično, ali i treći pratilac Goran Stojanović, ne mogu više štititi Košarca zbog "nemogućnosti profesionalnog obavljanja poslova i pokušaja miješanja štićene ličnosti u rad tima'', te da će ostati u njegovoj pratnji još nekoliko dana dok im se ne nađe zamjena.

JUTRO PAMETNIJE OD NOĆI

Kada su ga bezbjedno vratili kući, policijski službenik Bojan Todorović lično saopštava Košarcu da više ne može biti dio njegovog obezbjeđenja.

''Štićena osoba je to prihvatila i rekla da od sutra ne treba dolaziti ni Darko Janjić (za kojeg Košarac nije znao da ga je i on već napustio, op.a.)'', stoji u službenoj zabilješci. Ipak, kako je jutro pametnije od noći, ministar Košarac se sljedeće jutro predomislio i pokušao izgladiti stvari preko šefa svog kabineta Novaka Vukajlovića koji je pozvao Janjića i rekao mu da ''ministar nije tako mislio'', te predložio da se sutra nađu i ''vide s kim se može raditi''. Todorović, Stojanović i Janjić ostali su čvrsti u svojoj odluci i podsjetili, kako stoji u zabilješci, ''da se to ne dešava prvi put i da više ne žele biti dio tima za obezbjeđenje ministra Košarca''.

Naredni dan, 5. jula, Košarac je službeno putovao u Banjaluku, a pratili su ga Goran Stojanović i Nikola Kovač. Po povratku iz Banjaluke, u prisustvu šefa kabineta Novaka Vukajlovića, saopštili su Košarcu da ''Nikola Kovač želi da se vrati u Jedinice za intervenciju i podršku, a da Stojanović definitivno napušta tim''.

KOŠARCU PREOSTALO DA SE SAM ČUVA

Sudeći po službenoj zabilješci, ovo nije prvi put da Košarca napuštaju pratioci. Vladimir Veljović ranih godina bio je vođa tima za obezbjeđenje ministra Košarca, ali ga je ovaj udaljio nakon sedam-osam mjeseci i u tim pozvao Veselina Šiljegovića. Bivšem direktoru DKPT-a Mirsadu Viliću nikako nije polazilo za rukom da pronađe ''pratioce po PS-u koji odgovaraju ministrovim zahtjevima'', pa je Šiljegoviću i Janjiću koji su brinuli o njegovoj bezbjednosti dodijeljena ispomoć u kojoj su bili Aleksandar Čavić, Aleksandar Mrkajić, Nemanja Jovović i Joja Praštalo.

''Za svakog od od njih nakon nekoliko smjena, ministar je rekao: 'Ovaj ne može raditi kod nas u timu'" piše u službenoj zabilješsci DKPT-a. Nakon toga, Košarčeve zahtjeve prošao je Bojan Todorović, a od 2023. kada je izabran i za zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, dobio je još dva pratioca – Branislava Stjepanovića i Gorana Stojanovića. Ubrzo je uslijedio službeni put u Beograd, na kojem su ga pratili Janjić i Stojanović, a po povratku sa njega Košarac je saopštio da ga ''Stojanović više ne može pratiti i da umjesto njega dolazi Marko Kezunović''. No, ni Kezunović nije dugo ''trajao''. Samo nakon mjesec dana, Košarac daje naređenje da obavijeste Kezunovića da više neće raditi za njega.

Kako je kao pratioce izmijenjao sve neraspoređene Srbe iz DKPT-a, Košarcu je preostalo da se sam čuva. Mada, za tim i nema potrebe jer ga Sarajlije svakodnevno sreću, bez obezbjeđenja, u šetnji sa novom suprugom po Vilsonovom, Ferhadiji, ali i u sarajevskim restoranima. Supruga mu je sasvim dovoljno obezbjeđenje.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...