PREMIJER KOSOVA PORUČIO: Ubistvo policajca u Srbiji ne treba politizovati

Kurti je izjavio da otvaranje glavnog mosta preko rieke Ibar u gradu Mitrovici za vozila nije upereno ni protiv koga.

  • Regija

  • 18. Jul. 2024  18. Jul. 2024

  • 1

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da bezbjednosne agencije prikupljaju informacije o slučaju ubistva policajca u Lozici u Srbiji, za šta je osumnjičen jedan kosovski državljanin.

Kurti je na konferenciji za novinare povodom najave povećanja dječijeg dodatka, odgovarajući na pitanja novinara povodom ubistva policajca u Srbiji, gdje srbijanske vlasti traže državljanina Kosova kao osumnjičenog, rekao da ovo pitanje ne treba politizovati.

„Nemam ništa dodatno, ali bezbednosne agencije prikupljaju informacije i zamolio sam vas da pažljivo pročitate saopštenja policije, MUP-a i Ministarstva spoljnih poslova. Očekujem i od njih da daju svoje profesionalne izjave, jer smatramo da ovo pitanje ne treba politizovati, već kao takvo tretirati sa stanovišta bezbednosti, pravnog i stručnog“, rekao je Kurti.

Upitan o hapšenju kosovskog državljanina Blerima Ramadanija, bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) od strane vlasti Sjeverne Makedonije na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije, premijer Kurti je rekao da je u vezi š tim kosovsko Ministarstvo pravde u komunikaciji sa Vladom Sjeverne Makedonije.

"Pokušavamo da dobijemo više informacija o građaninu Kosova koji se tamo nalazi i da ne dođe do potčinjavanja agresivnosti Srbije prema Kosovu, što se ogleda i u ovakvim nalozima za hapšenje naših građana“, naglasio je Kurti.

Kurti je izjavio da otvaranje glavnog mosta preko rijeke Ibar u gradu Mitrovici za vozila nije upereno ni protiv koga. Kurti je na konferenciji za medije rekao da će otvaranje ovog mosta pomoći građanima bez obzira na etničku pripadnost, ali i privredi i trgovini. On je naveo da na rijeci Ibar u Mitrovici postoje još dva mosta koja mogu da koriste automobile, pa je neshvatljivo da samo preko ovog mosta nema saobraćaja.

„To nije protiv bilo koga, već za građane i kapitalna dobra. Pomaže ljudima sa obe strane Ibra bez obzira na nacionalnu pripadnost, kao i trgovinu, privredu i saradnju. Postoje tri mosta i ostaviti samo ovaj zatvorenim je neshvatljivo. I ovaj most bi morao da bude otvoren. Otvaranje mosta u potpunosti u prošlosti je u Briselu nazivano simbolom normalizacije”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer se juče sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i EU kako bi razgovarali o ovom pitanju, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...