NJEMAČKA ANALIZA: Pet činjenica o Trumpovom nastupu na kongresu republikanaca

Početkom sedmice, kada se prvi put pojavio u javnosti nakon atentata, Trump je djelovao bljeđe, mirnije nego ranije. No kada je izašao na pozornicu u Milwaukeeju stvari su ponovo bile drugačije.

  • Svijet

  • 19. Jul. 2024  

  • 0

Bio je to veliki Trumpov show u Milwaukeeju - ali je prošao drugačije nego što je planirano. Svojim govorom želio se predstaviti kao pomiritelj, ali je u tome samo djelomice uspio. Deutsche Welle donosi analizu Trumpovog nastupa. 

Trump pokušava biti pomiritelj – ali to mu baš ne uspijeva

Tim Donalda Trumpa najavio je ovaj govor kao govor pomirenja. Trebao je to biti govor o „jedinstvu". Trump je želio izgledati kao državnik. Govor je zapravo započeo na vrlo pomirljiv način, uključujući obećanje da želi biti „predsjednik svih Amerikanaca, a ne pola Amerike". Prvih pola sata uglavnom se držao pripremljenog teksta.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo Trump je sve više zvučao kao u prethodnim nastupima u predizbornoj kampanji. Više puta je govorio o „invaziji” na južnu granicu s Meksikom, predstavljao apokaliptičnu sliku SAD-a, govorio o izbornoj prijevari i upozoravao da je svijet „na rubu Trećeg svjetskog rata”. Podsjetimo, tema večeri bila je „Nada i optimizam".

Trump je djelovao više borbeno nego potreseno

Početkom sedmice, kada se prvi put pojavio u javnosti nakon atentata, Trump je djelovao bljeđe, mirnije nego ranije. No kada je izašao na pozornicu u Milwaukeeju stvari su ponovo bile drugačije.

Na početku govora, tihim glasom, gotovo šaptom, ispričao je kako je doživio atentat. Odao je počast preminulom vatrogascu Coreyju Komperatoreu. Organizatori stranačkog kongresa postavili su njegovu kacigu i uniformu na pozornicu - a Trump je čak i poljubio kacigu. Ali, najkasnije na polovici govora, ponovo se vratio strastveni borac u predizbornoj kampanji – Donald Trump kakvog ga poznajemo.

Trump napada politiku demokrata - ali ne i Bidena lično

Trumpu je trebalo gotovo 40 minuta da aktualnog predsjednika Josepha Bidena nazove po imenu. Rekao je da je Biden lošiji predsjednik od deset najlošijih predsjednika zajedno. U jednom trenutku čak je i utjecajnu demokratkinju i bivšu predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi nazvao „ludom Nancy Pelosi".

Politički, Trump je demokrate, između ostalog, okrivio za veliki broj ilegalnih prelazaka granice, visoku inflaciju i činjenicu da je Iran blizu dovršetka nuklearne bombe – iako je upravo Trump, kao predsjednik u to vrijeme, odgovoran za povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma.

Demokrati se vjerovatno više raduju nego što ih ljute ovakvi napadi. Jer, oni su se i nadali da će Trump u pokušaju da se predstavi kao pomiritelj doživjeti neuspjeh.

Govor za televizijsku publiku i birače centra

U sali u Milwaukeeju čulo se mnogo aplauza i navijanja. Ali Trumpov govor se odužio – trajao je oko sat i pol. I kako je vrijeme odmicalo, među prisutnima se povećavao nemir, a stražnji redovi su se pred kraj počeli prazniti.

No, ionako je važnije kako je govor primljen izvan sale: kod televizijske publike, posebno kod birača političkog centra. Četiri dana se vodstvo Republikanske stranke trudilo predstaviti Trumpa u novom ruhu: pomiritelja, koji bi također trebao privući umjerene birače i žene. Činjenica da je i sam Trump tokom svog govora sve više padao u pesimizam i oštru retoriku vjerovatno je kontraproduktivna.

Bio je to veliki Trumpov show - s brojnom porodicom

Trump voli velike show-programe, i dobio je veliki show koji je trajao četiri dana. Posljednjeg dana, prije svog govora, hrvačka ikona Hulk Hogan, između ostalih, poderao je svoju majicu i nazvao Trumpa „svojim herojem". A muzičar Kid Rock pobrinuo se za zagrijavanje atmosfere u sali.

Na počasnoj tribini sjedili su brojni članovi Trumpove porodice, među kojima i njegova kćerka Ivanka, koja se inače kloni predizborne kampanje svog oca. Na završnicu stranačkog kongresa došla je i njegova supruga Melania Trump – koja se zadnjih godina rijetko pojavljuje u javnosti.

Činilo se da je cijeli stranački kongres bio pedantno i profesionalno isplaniran. Na kraju je samo jedna osoba izašla iz okvira: sam Trump s vjerovatno najdužim zahvalničkim govorom u historiji kongresa Republikanske stranke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...