AMERIČKA TAJNA SLUŽBA OTKRILA: Odbili smo neke Trumpove zahtjeve

Kako navodi CNN, iako Trump ima bliske odnose s članovima svog osiguranja u sklopu Tajne službe, izvori su rekli da je odnos između tih agenata i viših rangova agencije bio napet već neko vrijeme.

  • Svijet

  • 21. Jul. 2024  21. Jul. 2024

  • 0

Osoblje osiguranja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa žalilo se da im Tajna služba nije dala dovoljno resursa i osoblja u posljednje dvije godine, a agencija je u subotu priznala da je odbila neke zahtjeve, javlja CNN. 

Glasnogovornik Tajne službe rekao je u saopćenju jučer da agencija nije obezbijedila određene resurse u prošlosti, već je umjesto toga obezbijedila druge sigurnosne mjere, uključujući lokalne partnere.

Vijest dolazi usred široko rasprostranjene zabrinutosti oko toga kako je atentator uspio pristupiti krovu otprilike 150 metara od Trumpove pozicije na skupu na otvorenom u Butleru u Pensilvaniji prošle sedmice.

Washington Post i New York Times objavili su ranije u subotu da je Tajna služba odbila prethodni zahtjeve Trumpovog sigurnosnog tima u posljednje dvije godine.

Osobe bliske bivšem predsjedniku smatrale su da odluke, za koje su vjerovali da se odnose na Trumpa lično, dolazile iz najviših redova agencije.

Kako navodi CNN, iako Trump ima bliske odnose s članovima svog osiguranja u sklopu Tajne službe, izvori su rekli da je odnos između tih agenata i viših rangova agencije bio napet već neko vrijeme.

U odgovoru na pitanja CNN-a o tome da li je Tajna služba odbila dodatne sigurnosne zahtjeve, glasnogovornik je rekao za CNN da agencija vrši “modifikacije” kada određeni resursi nisu osigurani zaštićenicima.

“U nekim slučajevima kada nisu obezbijeđene posebne specijalizovane jedinice ili resursi Tajne službe, agencija je izvršila modifikacije kako bi osigurala sigurnost zaštićenog lica”, napisao je u izjavi Anthony Guglielmi, šef komunikacija Tajne službe.

“Ovo može uključivati ​​korištenje državnih ili lokalnih partnera za pružanje specijaliziranih funkcija ili na drugi način identificiranje alternativa za smanjenje javne izloženosti zaštićenog lica”, dodao je.

Guglielmi je u izjavi dan nakon pucnjave rekao da su netačne tvrdnje da je Trumpu odbijen dodatni sigurnosni zahtjev posebno za skup u Pensilvaniji.

“Ovo je apsolutno netačno. U stvari, dodali smo zaštitne resurse i tehnologiju i mogućnosti s obzirom na pojačan tempo putovanja u sklopu kampanje”, napisao je Guglielmi na X.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...