EU LIDERI PODRŽALI BIDENA: Teška i odgovorna odluka “sjajnog” predsjednika

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Keir Starmer rekao je da poštuje Bidenov izbor.

  • Evropa

  • 22. Jul. 2024  

  • 0

Joe Biden objavio je u nedjelju da se neće ponovno kandidirati za predsjednika Sjedinjenih Država na izborima u novembru te je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris da se kandidira umjesto njega. Europski lideri reagirali su na vijest putem društvenih mreža, a reakcije se mogu podijeliti u tri kategorije: oni koji hvale Bidena zbog njegove odluke, oni koji koriste trenutak da izraze povjerenje republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu i oni koji jednostavno uživaju biti online tokom tako važnog trenutka, piše Politico.eu.

Klub obožavatelja Bidena

“Moj prijatelj @POTUS Joe Biden postigao je mnogo: za svoju zemlju, za Europu, za svijet. Zahvaljujući njemu, transatlantska suradnja je bliska, NATO je jak, a SAD nam je dobar i pouzdan partner. Njegova odluka da se više ne kandidira zaslužuje poštovanje“, napisao je njemački kancelar Olaf Scholz u objavi na X platformi.

Poljski premijer Donald Tusk također je pohvalio Bidena na ovoj društvenoj mreži.

“Donijeli ste mnoge teške odluke zahvaljujući kojima su Poljska, Amerika i svijet sigurniji, a demokracija jača. Znam da ste bili vođeni istim motivima kada ste objavili svoju konačnu odluku. Vjerovatno najtežu u životu“, kazao je Tusk.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Keir Starmer rekao je da poštuje Bidenov izbor.

“Znam da će, kao što je činio tokom svoje vanredne karijere, svoju odluku donijeti na temelju onoga što vjeruje da je najbolje za američki narod“, dodao je.

Češki premijer Petr Fiala tvitao je kako je to “nesumnjivo odluka državnika koji je decenijamaa služio svojoj zemlji”,

“To je odgovoran i osobno težak korak, ali je utoliko vrjedniji. Držim fige SAD-u da iz demokratske utrke između dva jaka i jednaka kandidata izađe dobar predsjednik“, naglasio je Fiala.

Aurore Lalucq, članica Europskog parlamenta iz grupe Socijalista i demokrata, a uskoro čelnica parlamentarnog odbora za ekonomska i monetarna pitanja u objavi je Bidena nazvala “sjajnim” predsjednikom.

Komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni otišao je korak dalje u objavi na Instagramu, zahvalivši Bidenu na njegovoj službi i otkrivši figuricu Kamale Harris, za koju kaže da živi na njegovom stolu u Briselu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost na Bidenovoj “nepokolebljivoj podršci ukrajinskoj borbi za slobodu”, opisujući njegovu odluku da odstupi kao “čvrstu, ali jaku”.

“Uvijek ćemo biti zahvalni na vodstvu predsjednika Bidena. Podržao je našu zemlju u najdramatičnijem trenutku u historiji, pomogao nam je spriječiti Putina da okupira našu zemlju i nastavio nas je podržavati tokom ovog užasnog rata”, napisao je Zelenski.

Bidenovi napadači

Lider Reformske stranke Ujedinjenog Kraljevstva i europski buntovnik Nigel Farage također se oglasio na društvenim mrežama ovim povodom.

“Predvidio sam da će se ovo dogoditi u septembru 2023. Koga god izaberu, Trump će pobijediti u novembru“, tvitao je Farage.

Maximilian Krah, vodeći europarlamentarac krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), napisao je kako: “Ni ovo neće zaustaviti Trumpa“.

Za glasnogovornicu ruskog ministarstva vanjskih poslova Mariju Zakharovu, koja često igra ulogu Kremljovog psa napadača, Bidenovo odstupanje nije dovoljno.

“Sljedeći korak nakon Bidenove pisane izjave o odustajanju od izborne utrke trebala bi biti istraga o dosluhu između američkih medija i određenih političkih krugova radi prikrivanja istine o njegovom mentalnom stanju [kako bi se] manipuliralo javnim mnijenjem u korist jedne političke stranke“, napisala je na Telegramu.

Njezina razmišljanja o tome što bi trebalo uslijediti bila su vrlo slična Trumpovoj reakciji na njegovoj društvenoj mreži, Truth Social.

Latvijski predsjednik Edgars Rinkēvičs među prvima je javno reagirao, prilično neutralnim tonom, tvitajući: “Politika nikada nije bila tako zanimljiva”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...