PRIJELAZNO RJEŠENJE: Objavljen javni poziv za sufinansiranje različitih oblika zbrinjavanja

Ova sredstva će biti korištena za sufinansiranje različitih oblika zbrinjavanja, poput malih porodičnih domova, dnevnog i poludnevnog boravka, pomoći u kući, stanovanja uz podršku i prihvatilišta, a pravo da apliciraju imaju sve neprofitne organizacije koje nude neke od usluga socijalne brige u lokalnim zajednicama.

  • Vijesti

  • 23. Jul. 2024  

  • 0

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je javni poziv za raspodjelu 1.500.000 KM namijenjenih za podršku projektima vaninstitucionalnog zbrinjavanja, odnosno deinstitucionalizaciji i podršci socijalnim uslugama u lokalnim zajednicama.

Ova sredstva će biti korištena za sufinansiranje različitih oblika zbrinjavanja, poput malih porodičnih domova, dnevnog i poludnevnog boravka, pomoći u kući, stanovanja uz podršku i prihvatilišta, a pravo da apliciraju imaju sve neprofitne organizacije koje nude neke od usluga socijalne brige u lokalnim zajednicama.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naglasio je važnost ovog transfera istaknuvši da je ovo prelazno rješenje do donošenja Zakon socijalnim uslugama koji će sistemski trajno riješiti finansiranje ove vrste socijalne brige u lokalnim zajednicama.

- Ova vrsta usluga prevencija je insitutucionalizaciji što je nama kao društvu od posebnog značaja i sigurno, dugoročno gledano, jeftinije i kvalitetnije rješenje od same institucionalizacije ovih osoba u ustanovama zatvorenog tipa. Ovaj transfer prelazno je rješenje do donošenja Zakona o socijalnim uslugama koji će finansiranje ovakvih usluga riješiti sistemski i trajno - kazao je Delić.

Ovo je prvi put da Ministarstvo realizuje ovakav transfer iz budžeta, što pokazuje čvrstu opredijeljenost da se podrže neprofitne organizacije koje pružaju usluge zbrinjavanja i podrške u zajednici, a ujedno je i značajan korak prema poboljšanju kvaliteta života najranjivijih kategorija stanovništva.

- Želimo spriječiti institucionalizaciju djece, osoba s invaliditetom i starijih osoba, te im omogućiti da ostanu u svojim zajednicama - dodao je Delić.

Javni poziv je otvoren za sve neprofitne organizacije koje pružaju usluge u lokalnim zajednicama na području Federacije, a rok za podnošenje prijava je 31. august 2024.

Više informacija o javnom pozivu dostupno je na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na linku: https://fmrsp.gov.ba/finansiranje-i-izvjestavanje/transferi-fmrsp/tekuci-transfer-podrska-vaninstitucionalnim-oblicima-brige-i-zastite/, saopćeno je iz te institucije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...