DODIK BRANI KUMA MILETA RADIŠIĆA: "Neopravdano je proganjan, zgrada je jeftina"

"Kvadrat stana se u Banja Luci prodaje za 7.000 maraka. On tu ne može imati nikakvu korist. Krediti koji su uzeti za tu zgradu su pojele kamate i svu vrstu dobiti koja se mogla imati“, kaže Dodik pravdajući kuma

  • Ekonomija

  • 23. Jul. 2024  23. Jul. 2024

  • 1

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik kazao je da je kontroverzni biznismen Mile Radišić neopravdano proganjan i osuđen, te da je zgrada od oko 100 miliona KM koju nudi UIO BiH ispod tržišne cijene.

Gostujući u jutarnjem programu Radio televizije RS Dodik je  rekao da je Radišić ipak sve izdržao i iz kredita sagradio stambeni kompleks koji sada nudi ispod cijene, piše CAPITAL.

Mile Radišić je potpuno neopravdano proganjan svih ovih godina u Banja Luci od strane vlasti sa nivoa BiH. Neopravdano je putem pravosuđa koje je instruisano od stranaca presuđen u uslovima kada su to mnogi radili vezano za kupovinu udjela u firmama, a samo je on odležao tri godine“, izjavio je Dodik.

On strahuje da će zbog opozicije, koja, kako ocjenjuje, u javnosti diže veliku prašinu vezano za kupovinu zgrade „Grand Trejda“ od strane Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i sam Radišić biti predmet sankcija.

Prodaju se objekti koji su napravljeni, koji postoje, čija se vrijednost zna i čija je vrijednost ispod onog što se u Banja Luci nudi. Kvadrat stana se u Banja Luci prodaje za 7.000 maraka. On tu ne može imati nikakvu korist. Krediti koji su uzeti za tu zgradu su pojele kamate i svu vrstu dobiti koja se mogla imati“, tvrdi Dodik.

U javnosti se godinama unazad priča o bliskosti Dodika i Radišića kao i njihovim kumovskim vezama. Predsjednik RS i za to ima objašnjenje.

Nema čovjeka u BiH i Republici Srpskoj koji je važan i koji nešto radi a da ga ja ne znam ili da on ne zna mene. Šta to sad treba da znači, da oni treba da prestanu da žive?“, upitao je on.

Podsjećamo, Mile Radišić je krajem 2013. godine osuđen na tri godine zatvora pred Okružnim sudom u Banja Luci zbog toga što je manipulisanjem cijenama Medicinske elektronike, te podstrekavanjem i širenjem lažnih informacija oštetio RS za više od 550.000 eura.

Sa Dodikom je u kumovskim vezama, a sa UIO BiH već dvije godine pokušava da sklopi ugovor o prodaji zgrade u koju bi se smjestili zaposleni u ovoj instituciji. Jeidni problem je to što UIO BiH nije imao traženih 100 miliona maraka, ali je i to riješeno usvajanjem budžeta BiH za 2024. godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...