SKANDALOZNO: Vijeće ministara BiH produžilo rok za nesmetano pranje novca...

Iz ove institucije su naveli da u svom dosadašnjem radu nisu vršili kontrolu finansijskog poslovanja privrednih subjekata u smislu kontrole i praćenja njihovih transakcija ili procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

  • Vijesti

  • 24. Jul. 2024  

  • 6

Gotovo puna četiri mjeseca od stupanja na snagu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, Vijeće ministara BiH učinio je prvi korak da bi ovaj zakon mogao da se primjenjuje u punom kapacitetu, ali umjesto brže primjene dodatno je produžio rok za nesmetano pranje novca, piše Capital.

Vijeće ministara BiH formirao je radnu grupu za donošenje Pravilnika o sprovođenju zakona bez koga je otežano i gotovo nemoguće postupanje po ovom zakonu, ali odlukom o formiranju radne grupe samo su dodatno produžili rok za primjenu zakona i sprečavanje pranja novca.

Zakon je stupio na snagu 27. februara ove godine, a član 101. kaže da će „podzakonske akte utvrđene ovim zakonom, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijeti Vijeće ministara BiH u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona“.

Dakle, najkasnije do 27. augusta trebala bi da budu donesena sva podzakonska akta, među kojima je i Pravilnik o sprovođenju zakona, a Vijeće ministara BiH je prošli mjesec ili preciznije 18. juna je donio odluku o imenovanju Radne grupe za izradu tog pravilnika.

U toj odluci se kaže da Radna grupa u roku od 30 dana na prvom konstitutivnom sastanku donosi Poslovnik o radu, te da je u obavezi u roku od tri mjeseca izvršiti zadatak, odnosno donijeti Pravilnik o sprovođenju zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Kako je potvrdio jedan od članova Radne grupe koji je insistirao na anonimnosti, konstitutivna sjednica radne grupe koja je formirana 18. juna održana je 18. jula.

„Na sjednici je usvojen poslovnik i sljedeća sjednica je zakazana za septembar, a do tada je zadužen ekspert da kreira Pravilnik“, kaže sagovornik.

Prema zakonu o sprečavanju pranja novca koji je stupio na snagu 27. februara, rok za izradu podzakonskih akata, među kojima je i ovaj Pravilnik je šest mjeseci od stupanja zakona na snagu, dakle 27. august.

Vijeće ministara BiH je 18. juna donijelo odluku o formiranju Radne grupe i dalo joj rok od 90 dana za donošenje Pravilnika. Pošto taj rok ističe 18. septembra, a prema zakonu je krajni rok za donošenje podzakonskih akata 27. august, to znači da je Vijeće ministara BiH svojom odlukom derogirao zakon i dodatno produžio rok za njegovu promjenu.

I u RS-u bez kontrole

Inspektorat RS ne može da vrši nadzor na primjenom zakona o sprečavanju pranja para dok Vijeće ministara BiH ne donese propisane podzakonske akte.

„Kako bi primjena ovog zakona u praksi uopšte bila moguća, neophodno je da Savjet ministara BiH donese brojna podzakonska akta koja su predviđena ovim zakonom, a koja trebaju definisati sva bitna pitanja i okolnosti kojih se u svom poslovanju trebaju pridržavati obveznici ovog zakona“, naveli su u odgovoru Inspektorata RS na pitanja CAPITAL-a.

Iz ove institucije su naveli da u svom dosadašnjem radu nisu vršili kontrolu finansijskog poslovanja privrednih subjekata u smislu kontrole i praćenja njihovih transakcija ili procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

„U skladu sa navedenim, postojeće inspekcije Inspektorata (kao što su prosvjetna, saobraćajna, šumarska, veterinarska, vodna i druge inspekcije) na osnovu nadležnosti definisanih Zakonom o inspekcijama RS, te prirodom oblasti koje su im date u nadzor (prosvjeta, šumarstvo i lovstvo, poljoprivreda, urbanizam i građenje i drugo) u ovom trenutku nemaju zakonsku mogućnost za postupanje po navedenom zakonu“, rekli su iz Inspektorata RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...