ODLUKA JE PALA: Francuska će biti domaćin Zimskih Olimpijskih igara 2030. godine

Predloženo je da se ZOI 2030. godine održe od 1. do 17. februara, dok će Paraolimpijske igre uslijediti od 1. do 10. marta. Mjesto održavanja bit će francuske Alpe, odnosno Gornja Savoja, Savoja, Brijanson i Nica.

  • Sport

  • 24. Jul. 2024  

  • 0

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da će Francuska biti domaćin Zimskih Olimpijskih igara 2030. godine.

Predloženo je da se ZOI 2030. godine održe od 1. do 17. februara, dok će Paraolimpijske igre uslijediti od 1. do 10. marta. Mjesto održavanja bit će francuske Alpe, odnosno Gornja Savoja, Savoja, Brijanson i Nica.

MOK je prihvatio kanditaturu Francuske, ali uz priložene uslove i potpisivanje garancija od strane predsjednika Emmanuela Macrona.

Macron je dao uvjerenja da će buduća Vlada koja će se formirati poslije Ljetnjih igara u Parizu preuzeti sve organizacione garancije koje će morati da potpiše naredni premijer Francuske.

“MOK je odredio rok do 1. oktobra kada će sljedeći francuski premijer morati da potpiše dokument koji garantuje ključna obećanja. Nacionalna skupština mora da ratifikuje taj dokument do 1. marta”, rekao je predsjednik MOK-a Thomas Bach.

Članovi MOK-a prihvatili su njegove garancije i dali svoje odobrenje sa 84 za i 4 glasa protiv uz sedam uzdržanih.

“Željeli bismo da vam se zahvalimo na povjerenju i povjerenju, poštovat ćemo naše obaveze”, rekao je Macron u kratkom govoru nakon proglašenja.

Nacionalne vlade u zemljama domaćinima OI moraju formalno da potpišu finansijska i bezbjednosna obećanja koja su neophodna za organizovanje i vođenje Igara.

Macron je 9. juna raspustio Nacionalnu skupštinu i raspisao izbore koji su održani 30. juna i 7. jula, nova Vlada još uvijek nije izabrana.

Aktuelni premijer Gabriel Atal napustit će tu funkciju nakon izbora nove Vlade. ZOI održat će se Francuskoj po četvrti put. Prethodno su Igre bile u Chamonixju 1924, Grenobleu 1968. i Albertvilleu 1992. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...