"KRALJICA SLASTI" NAJTRAŽENIJE VOĆE: Na pijacama u BiH pretežno domaće lubenice

Ratari kažu da je rod dobar, ali cijenom nisu zadovoljni.

  • Ekonomija

  • 25. Jul. 2024  

  • 0

Zbog povoljnih vremenskih prilika, sezona lubenice i dinje ove godine krenula je ranije nego prethodnih. Ratari kažu da je rod dobar, ali cijenom nisu zadovoljni. Ipak, kažu da je situacija na pijacama dobra, jer umjesto uvozne, ove godine dominira domaća lubenica.

Prikolice od vrha pune domaće lubenice glavna su slika na bijeljinskoj pijaci ovih dana. Lubenica je rodila, a vrijedni proizvođači se bore da prodaju rod.

STEVO KRSTIĆ, uzgajivač lubenice iz Velike Obarske

Seljak radi pa šta bude, sve na veresiju. Kako se ko s kim naredi, pijaca je takva, 40 feninga, 35 , 40. Srednja žalost, nije prinos kakav je bio nekada.

“Kraljica slasti” ovih dana najtraženije je voće, kažu prodavci i dodaju a ove godine, za razliku od prethodnih, umjesto uvozne, na tezgama dominira domaća lubenica.

OLENIJA TRIFKOVIĆ, prodavač na pijaci

Sve je domaće osim banana, limuna i narandže. Sad im je sezona zato ih ima dosta, cijena im je prodajna od 80 do marke, 60 feninga je nabavna. Kupuje se baš, ove godine je baš lijepa i lubenica i dinja, vajda lijepo vrijeme toplo.

Proizvođači priznaju da ove godine očekuju da lubenice duže zadrže bolju cijenu, jer, kako ističu, troškovi proizvodnje nikad veći.

MILE ŽIVANOVIĆ, uzgajivač lubenice iz Velike Obarske

Troškovi navodnjavanja naravno da su povećani, navodnjava se svaki dan. Prihranjuje se lubenica, troškovi su veliki i sam ulog u bostan je oko 1000 maraka po dunumu. Cijena makar treba da je pola marke, kako će biti bostana ima dosta je posađeno ali je podbacio prinos, prinos je manji, pošto je povećano bostana mogao bi na kraju da ima dobru cijenu.

I dok proizvođači razmišljaju o računici, suši, nevremenu, koliko će prodati i da li će pokriti troškove, kupci imaju samo jednu brigu. Kako prepoznati zrelu i slatku lubenicu? Među kupcima kruži nekoliko trikova, od toga da kora zrele is latke lubenice treba biti sjajna, preko toga da slatka lubenica proizvodi specifičan zvuk kada se kucne, pa do toga da peteljka mora biti žuta. S druge strane, proizvođači kažu, ne može se znati dok se lubenica ne isječe nožem na stolu.

(BHRT)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...