BLISKI ISTOK NA RUBU VELIKOG RATA: Hezbolah u stanju pripravnosti

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je, obilazeći mjesto napada, rekao: "Jako ćemo pogoditi neprijatelja."

  • Svijet

  • 28. Jul. 2024  

  • 0

Hezbolah je negirao odgovornost za raketni napad koji je u subotu pogodio fudbalsko igralište na Golanskoj visoravni koju su okupirali Izrael, pri čemu je poginulo 12 ljudi.

Hezbolah je u visokoj pripravnosti, rekli su Reutersu dva sigurnosna izvora, dok tenzije rastu nakon smrtonosnog napada na Golansku visoravan, okupiranu od Izraela, za koji je Izrael okrivio libansku oružanu grupu.

Hezbolah je negirao odgovornost za raketni napad koji je u subotu pogodio fudbalsko igralište na Golanskoj visoravni koju su okupirali Izrael, pri čemu je poginulo 12 ljudi.

Sigurnosni izvori kažu da je Hezbollah preventivno očistio neke ključne lokacije u južnom Libanu i istočnoj dolini Bekaa u slučaju moguće izraelske odmazde.

Libanska vlada zatražila je od Sjedinjenih Država da ohrabre izraelsku suzdržanost, rekao je libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib za Reuters u nedjelju.

Bou Habib je rekao da su SAD zatražile od libanske vlade da Hezbolahu prenese poruku da također pokaže suzdržanost.

Rekao je da bi veliki napad Izraela doveo do regionalnog rata.

Iran je upozorio Izrael

Iran je u nedjelju upozorio Izrael na, kako je rekao, bilo kakvu novu avanturu u Libanu, u izjavi koju je objavio glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani.

Međutim, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je, obilazeći mjesto napada, rekao: "Jako ćemo pogoditi neprijatelja."

Sjedinjene Države, koje predvode diplomatske napore usmjerene na deeskalaciju sukoba na libansko-izraelskoj granici, osudile su "strašan napad", ali nisu direktno optužile Hezbolah.

Bijela kuća je u saopćenju navela da je američka podrška sigurnosti Izraela neupitna i da će "nastaviti podržavati napore za okončanje ovih užasnih napada duž Plave linije, što mora biti glavni prioritet".

Plava linija se odnosi na granicu između Libana i Izraela.

Visoki diplomata fokusiran na Liban rekao je da su sada potrebni svi napori da se izbjegne sveopšti rat.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u nedjelju u Tokiju da ne želi eskalaciju sukoba nakon što je Izrael optužio Hezbolah da je ubio 12 djece i tinejdžera u raketnom napadu.

Sukob je primorao desetine hiljada ljudi u Libanu i Izraelu da napuste svoje domove.

U izraelskim napadima ubijeno je oko 350 boraca Hezbolaha u Libanu i više od 100 civila, uključujući doktore, djecu i novinare.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...