IZETBEGOVIĆ RAZBJESNIO ČOVIĆEVE MEDIJE: „Europski put postao žrtvom izborne kampanje SDA…“

-Za blokadu Plana rasta okrivio je sve od SNSD-a i HDZ-a do Trojke, svjesno ignorirajući činjenicu da su upravo predstavnici SDA odbili reformsku agendu za Plan rasta u četiri županije, poručuju.

  • Politika

  • 31. Jul. 2024  

  • 12

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović optužio je lidera HDZ-a Dragana Čovića za propuštenu priliku za novu tranšu iz Plana rasta za Zapadni Balkan. Izetbegović je također kritizirao Trojku, optužujući ih za obećanja i postupke samo radi dolaska na vlast, dok je njegova stranka odbila prihvatiti reformsku agendu u četiri kantona, navodi se u informativnim emisijama RTV HB, medijskog glasila Čovićevog HDZ-a.

-Otkako je otišao u opoziciju, Izetbegović rijetko istupa u javnosti, no sada pojačava aktivnosti uoči lokalnih izbora. Za blokadu Plana rasta okrivio je sve od SNSD-a i HDZ-a do Trojke, svjesno ignorirajući činjenicu da su upravo predstavnici SDA odbili reformsku agendu za Plan rasta u četiri županije.

Uz gubitak 70 miliona eura iz Plana rasta, zaustavljeni su i drugi projekti vrijedni najmanje 890 miliona eura. Blokirana su sredstva za Koridor 5C kao i digitalnu tranziciju, uključujući rekonstrukciju i izgradnju distribucijske mreže i transformatorskih stanica te isporuku naprednih brojila električne energije Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Ovim potezom SDA jasno poručuje da je europski put moguć samo ako su oni na vlasti.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende, što je uvjet za dobivanje prve tranše iz Plana rasta. Europski put BiH očigledno je postao žrtvom izborne kampanje oporbenih stranaka, poručuju iz Čovićevih redova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...