INTELIGENTNA RJEŠENJA IZ UKRAJINE: Evo šta rade sa starim modelima Tesle…

U garaži izvan glavnog grada njegovi mehaničari sada rade na uklanjanju baterija iz Tesli.

  • Auto

  • 31. Jul. 2024  

  • 0

Otpisane Tesle bit će spas za Ukrajinu. Kada Rusi bombardiraju električnu mrežu, energiju za hitne slučajeve osiguravat će stari električni automobili.

-S jednim akumulatorom automobila možemo izgraditi 12 jedinica s punjivim stanicama, rekao je Oleksandr Bentsa za Financial Times. Jedna baterija iz stare Tesle može opskrbljivati dvanaest stanova srednje veličine električnom energijom nekoliko sati dnevno u Kijevu. Oleksandr Bentsa je poduzetnik koji je hvaljen zbog svoje inovacije koja ne samo da spašava mnoge ukrajinske domove, već i vojsku.

Od prošlog proljeća opskrba električnom energijom postala je akutni problem jer su ruske bombe prekinule ukrajinsku opskrbu električnom energijom s 55 gigavata na samo 20. Tokom ljetnih visokih temperatura potreba za električnom energijom postaje još važnijom jer hrana u velikim skladištima trune na vrućini kad nestane struje.

Odgovor je pronašao inventivni poduzetnik Oleksandr Bentsa (30) koji je smislio rješenje. Prije rata vodio je firmu koja je uvozila stare Tesle iz Sjedinjenih Država u Ukrajinu. U garaži izvan glavnog grada njegovi mehaničari sada rade na uklanjanju baterija iz Tesli.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...