OGLASIO SE HAMAS: U izraelskom zračnom napadu na okupiranu Zapadnu obalu ubijen...

Napetosti su porasle nakon atentata na čelnika Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu u srijedu, dan nakon što je u izraelskom napadu na Bejrut ubijen viši vojni zapovjednik Hezbolaha Fuad Šukr.

  • Evropa

  • 03. Avg. 2024  

  • 0

U izraelskom zračnom napadu na vozilo na okupiranoj Zapadnoj obali jutros je ubijen zapovjednik u palestinskoj oružanoj skupini Hamas, izvijestili su izvori Hamasa, dok je palestinska novinska agencija WAFA objavila da su još četiri muškarca ubijena.

Prema izvještaju WAFA-e, koje se poziva na zdravstvene dužnosnike, identitet ostalih nije poznat. Izraelska vojska saopćila je da je izvela zračni napad na militantnu ćeliju oko grada Tulkarma na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamasovi izvori navode da je napadnuto vozilo s borcima i da je jedan od zapovjednika brigade Tulkarm ubijen.

Nasilje na Zapadnoj obali u porastu

Nasilje na Zapadnoj obali bilo je u porastu prije nego što je rat Izraela i Hamasa u Gazi počeo 7. oktobra i od tada nastavlja rasti, s čestim izraelskim napadima na teritorij, koji je među onima koje Palestinci traže za svoju državu.

Napetosti su porasle nakon atentata na čelnika Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu u srijedu, dan nakon što je u izraelskom napadu na Bejrut ubijen viši vojni zapovjednik Hezbolaha Fuad Šukr.

Hanijina smrt jedno je u nizu ubistava visokih čelnika Hamasa dok se rat u Gazi između palestinskih militanata i Izraela bliži 11. mjesecu i raste zabrinutost od širenja sukoba Bliskim istokom.

I Hamas i Iran optužili su Izrael za atentat i obećali su osvetu. Izrael nije niti preuzeo niti opovrgao odgovornost za Hanijinu smrt.

Hezbolah, poput Hamasa, ima potporu Irana koji je obećao osvetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...