VODEĆA EKONOMSKA SILA EVROPE U PROBLEMIMA: Sve manje apoteka u Njemačkoj

Danas na svakih 100.000 stanovnika ostaje samo 21 apoteka, a stopa od 19 glavnom i najvećem gradu Njemačke, Berlinu, daleko je ispod evropskog prosjeka.

  • Evropa

  • 08. Avg. 2024  

  • 0

Apoteka u Njemačkoj je sve manje – po zatvaranju njih 238 2023. godine i još 283 u prvih šest mjeseci ove godine, ostalo ih je 17.288. To je manje nego ikada, pokazuju podaci krovnog udruženja apotekarskih organizacija ABDA.

Danas na svakih 100.000 stanovnika ostaje samo 21 apoteka, a stopa od 19 glavnom i najvećem gradu Njemačke, Berlinu, daleko je ispod evropskog prosjeka.

“Apotekari zatvaraju vrata jer nemaju ekonomsku perspektivu” rekao je predsjednik Udruženja nemačkih apotekara Hans-Peter Hubman.

To obeshrabruje i mlade apotekare koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla.

Stoga je u prvoj polovini prošle godine otvoreno samo 24 novih apoteka.

Apotekarska marža je posljednji put povećana prije 11 godina, za tri odsto.

Kumulativna inflacija od tada je 30 odsto, a troškovi vođenja apoteke su narasli za 60 odsto, rekao je Hubman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...