UGOSTITELJI ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: Posjete turista entitetu Federacija BiH sve veće

Ukupan broj noćenja je iznosio 308.526, što je za 27,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

  • Ekonomija

  • 09. Avg. 2024  09. Avg. 2024

  • 0

Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopćilo je da je u drugom kvartalu 2024. godine (april-maj-juni) nastavljen rast broja turista u Federaciji BiH, te da je u prvih šest mjeseci zabilježen rekordan broj.

Iz Ministarstva navode da je prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tokom juna ukupan broj dolazaka turista iznosio 156.345, što je za čak 28,4 posto više nego za isti mjesec 2023. godine. 

alt

Ukupan broj noćenja je iznosio 308.526, što je za 27,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. U drugom kvartalu učešće domaćih turista je oko 20 posto, a stranih oko 80 posto. U strukturi stranih turista najviše su bili gosti iz Saudijske Arabije, Turske, Hrvatske, kao i Poljske i SAD.

"Brojevi su fantastični. Mi vjerujemo da će trend rasta biti tokom čitave godine. Podrškom projektima za razvoj turizma, kako za kapitalna ulaganja tako i za tekuće transfere u iznosu od četiri miliona KM i njihovom uspješnom realizacijom, kao i stvaranjem jednog pozitivnog opšteg ambijenta za domaće i strane turiste, mi smo na putu da turizam bude važan faktor u našoj ekonomiji. Potencijal je tu, a i podaci da su Sarajevo i Mostar tokom ljeta skoro popunjeni, govore u kom pravcu trebamo dalje razvijati našu infrastrukturu, ali i usklađivati i reformisati zakone i podzakonske akte u skladu s evropskim, što će nam dati i dobar sistemski okvir i otvoriti nove mogućnosti za fondove", kazala je ministrica Pozder. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...