CVIJANOVIĆ PISALA KONAKOVIĆU I HELEZU: "Hitno odobrite dolazak helikoptera iz Srbije!"

“I pored angažovanja svih raspoloživih resursa Republike Srpske i BiH, požar u Nacionalnom parku `Sutjeska` i dalje bukti, a aktivirali su se i novi na području Hercegovine."

  • Vijesti

  • 12. Avg. 2024  12. Avg. 2024

  • 2

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je pismo ministru inostranih poslova i ministru odbrane u Savjetu ministara Elmedinu Konakoviću i Zukanu Helezu sa zahtjevom da hitno i bez odgađanja odobre dolazak helikoptera iz Srbije koji već danima čekaju odobrenje, kako bi pomogli u gašenju požara u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska", prenosi Srna.

“I pored angažovanja svih raspoloživih resursa Republike Srpske i BiH, požar u Nacionalnom parku `Sutjeska` i dalje bukti, a aktivirali su se i novi na području Hercegovine.

Situacija je sve teža i doslovno svaki minut daljeg suludog oklijevanja da se prihvati pomoć može dovesti do nesagledivih posljedica”, ukazala je Cvijanović.

Ukoliko u najskorijem mogućem roku ne budu odobrili dolazak neophodne pomoći, Cvijanović je naglasila da je dužna da ih upozna da neće snositi samo političku, već i krivičnu odgovornost.

“Ovo je odavno prevazišlo sve granice politike i preraslo u neprijateljski čin i svjesnu opstrukciju koja može da dovede i do direktnog ugrožavanja građana i njihove imovine.

Dosta je politikanstva, dosta je izgovora i izbjegavanja da prihvatite ponuđenu pomoć Srbije, preduzmite hitno neophodne radnje”, poručila je Željka Cvijanović.

Inače, uposlenici Nacionalnog parka Sutjeska zabrinuti su zbog požara koji je zahvatio Zelengoru. Iako su angažirani helikopteri visoke temperature i vjetar otežava situaciju. Vršilac dužnosti direktora NP Sutjeska, Zoran Čančar, kaže da je teren nepristupačan i da to stvara velike teškoće u gašenju.

”Teren je nepristupačan, ljudi ne mogu da dođu. Pokušali smo da transportujemo ljude u samo žarište požara i oni su bili tu koliko su mogli, ali jednostavno zbog bezbjedonosnih razloga morali su se povući. Požar izmiče u nekim dijelovima, u nekim je lokalizovan, presječen, ali gdje je borova šuma vrlo je teško zaustaviti. Pojavi se negdje podzemni požar, a gdje se visoki pojavi to je još gore.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...