MINISTRICA HOTA-MUMINOVIĆ ODLUČILA: Zatvara se internat Mjedenica, štićenici ostaju bez nastave

NiP-ova ministrica je ponovila i svoj stav glede Radionice za radnu okupaciju

  • Društvo

  • 12. Avg. 2024  

  • 0

Internat Zavoda Mjedenica se zatvara. Jedanaest učenika ostaje bez smještaja i vjerovatno više neće moći nastaviti redovno školovanje. Istovremeno će biti zatvorena i Radionica za radnu okupaciju osoba sa poteškoćama koja je od 1986. godine djelovala pri Zavodu Mjedenica.

Ovu odluku donijelo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo sa ministricom Naidom Hota-Muminović (NiP) na čelu, pozivajući se na nova Pedagoška pravila, piše Istraga.

Zavod ,,Mjedenica” je svoj rad započeo davnih 30-tih godina prošlog vijeka još kao dom za ratnu siročad, a onda se 1947.godine formirala ustanova za školovanje djece sa intelektualnim teškoćama, piše na stranici Zavoda.

U dopisu je navela da je u internatu “Mjedenica” smješteno 11 učenika koji redovno pohađaju nastavu od drugog do devetog razreda.

“Smještaj u internatu je neophodan za redovno školovanje ovih učenika… Dio učenika koji su na internatskom smještaju su s nama od I razreda, dio je prešao iz redovnih škola, ali ono što je najvažnije je da će prekidom smještaja u internatu većina ove djece u narednoj školskoj godini biti izvan redovnog obrazovanja”, navela je direktorica Jeina u svom dopisu dostavljenom Ministarstvu 22. jula ove godine.

Osim toga, iz Mjedenice su od ministrice Hota-Muminović zatražili i saglasnost za nastavak rada Radionice za radnu okupaciju, koja postoji od 1986. godine.

“Odgovor od 19. jula 2024. godine kojim nas obavještavate da Ministarstvo nije u mogućnosti izdati saglasnost za navedene Radionice dovelo je do situacije uskraćivanja određenog prava osobama sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama bez nuđenja alternative. U tok svog postojanja mijenjale su se aktivnosti i sadržaji, ali nikada, pa i u najtežim vremenima u periodu agresije na RBiH, radionice nisu prestajale s radom. Molimo Vas da još jednom preispitate svoju prethodnu odluku i uzmete u obzir da 28 korisnika., Sarajki i Sarajlija sa teškoćama u razvoju (i njihovih porodica) ima svoje adekvatno svakodnevno obrazovno i radno okruženje, čime ostvaruju svoje pravo na cjeloživotno obrazovanje”, navedeno je u dopisu upućenom ministrici Naidi Hota-Muminović.

Odgovor je stigao tri dana kasnije. Ministrica Hota-Muminović ne odustaje od svojih prvobitnih stavova.

“Ministarstvo ostaje pri ranijem odgovoru. kojim smo Vas informisali da u Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje nije propisan način organiziranja rada u domu/internatu učenika. Shodno navedenom, Ministarstvo nije u mogućnosti dati saglasnost za rad doma, jer kao što ste i naveli isti nije propisan navedenim Pedagoškim standardima”, odgovorila je 25. jula ministrica Hota-Muminović.

NiP-ova ministrica je ponovila i svoj stav glede Radionice za radnu okupaciju.

“Radionice za radnu okupaciju za korisnike starije od 16 godina nisu propisane Pedagoškim standardima i normativima. Shodno navedenom, Ministarstvo nema zakonski okvir da dostavi saglasnost za rad navedenih Radionica”, odgovorila je ministrica.

Dakle, zbog Pedagoških standarda ministrice Hota-Muminović, jedanaestero djece s poteškoćama u razvoju i 28 starijih osoba sa poteškoćama bit će prepušteni sebi ili svojim porodicama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...