UOČI INTERVJUA S TRUMPOM: EU upozorila Muska na evropske zakone

Intervju, zakazan u dva sata nakon ponoći u utorak po srednjoevropskom vremenu, bit će dostupan i korisnicima u Evropskoj uniji, napisao je Breton.

  • Evropa

  • 12. Avg. 2024  

  • 0

Povjerenik Evropske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton poručio je danas milijarderu Elonu Musku u pismu da se mora pridržavati zakona Evropske unije uoči njegovog intervjua s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom na društvenoj platformi X, prenosi Hina.

Intervju, zakazan u dva sata nakon ponoći u utorak po srednjoevropskom vremenu, bit će dostupan i korisnicima u Evropskoj uniji, napisao je Breton.

"U tom kontekstu, primoran sam vas podsjetiti na dužnu pažnju prema obvezama iz Akta o digitalnim uslugama (DSA)", dodao je 

"Obveze DSA se primjenjuju bez iznimke ili diskriminacije na moderiranje cijele zajednice korisnika i sadržaja X-a (uključujući vas kao korisnika s više od 190 milijuna pratitelja), dostupnog korisnicima u Europskoj uniji te ih se treba pridržavati pristupom temeljenom na riziku iz DSA, koji zahtijeva veću pažnju u slučaju mogućeg povećanja profila rizika", napisao je Breton.

DSA traži da vrlo velike internetske platforme učine više kako bi suzbile nezakonit sadržaj i rizike za javnu sigurnost.

Europski tehnološki regulatori su prošlog mjeseca presudili da se X ogriješio o DSA te da je obmanuo svoje korisnike korištenjem plavih kvačica.

X je kazao da se ne slaže sa stavom Europske unije o svom pridržavanju pravila DSA, dok je vlasnik platforme Musk zaprijetio pokretanjem sudskog spora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...