OSVRT ĐURE KOZARA: Iran preko Hezbolaha vodi proxy rat protiv Izraela

Uz gamu raketa i projektila Hezbolah je od Irana dobio različite bespilotne letjelice, među kojima su Šahed i drugi dronovi samoubojice, koji bez problema mogu gađati ciljeve u sjevernom Izraelu

  • Svijet

  • 13. Avg. 2024  

  • 0

Piše: Đuro KOZAR (Oslobođenje)

U jednom razgovoru s cijenjenim diplomatom, kolegom Hajrudinom Somunom o libanonskom Hezbolahu, on mi je rekao da je ta šiijitska militantna skupina bolje naoružana nego neke države i da je zbog svog moćnog arsenala stekla status najnaoružanijeg nedržavnog subjekta na svijetu. Ovo je baš sada, u toku rata na Bliskom istoku, vrlo bitno, budući da Iran preko Hezbolaha vodi proxy (posrednički) rat protiv Izraela. Za one koji možda ne znaju, objasnit ću da pojam proxy rat označava oružani sukob između dviju država ili nedržavnih aktera koji djeluju na poticaj ili u ime drugih strana koje nisu izravno uključene u neprijateljstva.

Tu se najčešće radi o oblicima financiranja, naoružavanja ili drugih oblika materijalne pomoći jedne strane kojom pomažu zaraćenoj strani u održavanju ratnih napora. Hezbolah, kojeg finansijski podržava Iran, formiran je 1985. godine, a njegovi pripadnici vodili su kontinuiranu borbu protiv izraelskih snaga u Libanu i pokrenuli napade na izraelske civile u drugim zemljama. Izraelska vojska se jednostrano povukla iz južnog Libana 2000, nakon skoro 20 godina smrtonosnih borbi, što je navelo Hezbolah da se proglasi prvom arapskom vojskom koja je ikada prisilila Izrael da ustupi kontrolu nad teritorijom.

Prema nekim procjenama, Hezbolah je 2016. godine imao oko 150.000 raketa, desetorostruko više nego 2006, za vrijeme jednomjesečnog izraelsko-libanonskog rata, a u 2024. njegovo ukupno naoružanje mnogostruko se povećalo. Analitičari posebno ukazuju na Hezbolahov višecijevni raketni bacač kalibra 122 milimetra, koji je inspiriran poznatim sovjetskim kaćušama, ima domet 40 kilometara i nosi ubitačne bojeve glave teške između devet i 30 kilograma. Premda kaćuše imaju ograničenu preciznost, njihova brzina i niska putanja predstavljaju problem pri presretanju, čak i za izraelski protuzračni sistem željezna kupola jer bi mogao biti preopterećen masovnim baražnim napadima koji pustoše ogromna područja. Teheran je opskrbio Hezbolah i višecijevnim raketnim bacačima (MRBL), montiranim na kamionima, sa sposobnošću simultane paljbe, a tajnim kanalima iz Kine stigle su i rakete Tip 81 u kalibru 122 milimetra. One se mogu opremiti snažnom bojevom glavom koja pogađa ciljeve na udaljenosti od 20 kilometara.

Hezbolahovi militanti opremljeni su i samohodnim višecijevnim raketnim sistemom sovjetske proizvodnje BM-27 Uragan. Ovo oružje je među pripadnicima skupine poznato kao Raad-2 i Raad-3, a ima domet do 60 kilometara. Uragani su u Hezbolah pristigli najvjerojatnije iz Sirije, a mogu biti opremljeni visokoeksplozivnim bojnim glavama težine 50 kilograma. Skupina posjeduje i iranske rakete na čvrsto gorivo u kalibru 240 milimetara. Primjerice, Falak-1 ima domet između devet i 12 kilometara, a Fadžr-3 ima domet od 43 kilometra i bojevu glavu težine 44 kilograma. Hezbolah raspolaže i iranskim raketama Kejbar-1 kalibra 302 milimetra, a one bojnim glavama od 150 kilograma mogu pogađati mete na udaljenosti od 99 kilometara. Prema navodima stručnjaka, riječ je o najpreciznijem dijelu Hezbolahovog raketnog arsenala.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...