DUBOKO ZABRINUT: Papa Franjo još jednom pozvao na prekid vatre u Gazi

Dosljedno se zalagao za mir u zonama sukoba, pozivajući na dijalog i pregovore kao jedina održiva rješenja za okončanje nasilja.

  • Svijet

  • 15. Avg. 2024  

  • 0

Papa Franjo je u četvrtak izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Gazi na dan kada je broj ubijenih Palestinaca u desetomjesečnoj izraelskoj ofanzivi premašio 40.000.

Nakon što je predvodio molitvu na Trgu Svetog Petra papa Franjo je odvojio trenutak za razne globalne sukobe, uključujući Ukrajinu, Bliski istok, Palestinu, Izrael, Sudan i Mijanmar. Ali poseban naglasak stavio je na situaciju u Gazi, gdje je kontinuirano nasilje dovelo do humanitarne krize.

"Nastavljam sa zabrinutošću pratiti humanitarnu situaciju u Gazi. Još jednom tražim prekid neprijateljstava na svim frontovima, oslobađanje talaca i pomoć iscrpljenom stanovništvu. Pozivam sve da ulože sve napore da spriječe širenje sukoba i da krenu putem pregovora kako bi se ova tragedija dovela do kraja što prije, ne zaboravimo da je rat poraz ", rekao je papa Franjo.

Dosljedno se zalagao za mir u zonama sukoba, pozivajući na dijalog i pregovore kao jedina održiva rješenja za okončanje nasilja, navodi Anadolija.

Njegov posljednji apel dolazi pošto je situacija u Gazi i dalje napeta, uz strah da bi sukob mogao dodatno destabilizovati regiju.
Više 40.000 Palestinaca je ubijeno u Gazi od 7. oktobra, većinom žena i djece, a više od 92.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...