VANREDNA OBJAVA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: "Ne želim baksuzirati, ali možda imamo nešto"

Biden je istakao da dogovor još “nije završen”, ali da su strane bliže nego prije tri dana, prije nego što je održan samit o taocima u Dohi.

  • Svijet

  • 16. Avg. 2024  

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden je u petak najavio mogućnost dogovora u vezi sa prekidom vatre u Gazi poručivši da "ne želi baksuzirati", ali da "možda imamo nešto".

Biden je istakao da dogovor još “nije završen”, ali da su strane bliže nego prije tri dana, prije nego što je održan samit o taocima u Dohi.

“Ne želim baksuzirati, ali možda imamo nešto”, dodao je američki predsjednik.

Predstavljen prijedlog za premošćivanje jaza između Izraela i Hamasa

Posrednici u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze objavili su u petak da su predložili novi plan za premošćivanje jaza između Izraela i Hamasa, javlja Anadolija.

“Tokom posljednjih 48 sati u Dohi, visoki zvaničnici naših vlada su se uključili u intenzivne razgovore kao posrednici s ciljem zaključivanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca i zatvorenika”, navodi se u zajedničkoj izjavi Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U saopštenju su razgovori opisani kao “ozbiljni i konstruktivni“, a dodaje se da su vođeni u pozitivnoj atmosferi.

“SAD, uz podršku Egipta i Katara, predstavile su objema stranama (Izraelu i Hamasu) prijedlog koji premošćuje preostale praznine na način koji omogućava brzu implementaciju sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Ne otkrivaju se detalji o novom prijedlogu, ali se navodi da je on “u skladu s principima koje je iznio predsjednik SAD-a Joe Biden 31. maja i Rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 2735”.

U saopštenju dodaje da će tehnički timovi iz Egipta, Katara i SAD-a “raditi u narednim danima na detaljima implementacije, uključujući aranžmane za implementaciju opsežnih humanitarnih odredbi sporazuma, kao i na pojedinostima u vezi sa taocima i zatvorenicima”.

Napomenuto je da će se visoki zvaničnici tri zemlje “ponovo sastati u Kairu prije kraja sljedeće sedmice s ciljem zaključenja dogovora prema uslovima iznesenim danas”.

Prošle sedmice, lideri tri države su rekli:

“Nema više vremena za gubljenje niti izgovora bilo koje strane za dalje odlaganje. Vrijeme je za oslobađanje talaca i zatvorenika, početak primirja i provođenje ovog sporazuma”.

U četvrtak su u glavnom katarskom gradu Dohi počeli ključni razgovori o postizanju sporazuma između Izraela i Hamasa o razmjeni talaca i prekidu vatre u Gazi.

U pregovore su uključeni direktor američke CIA-e William Burns, katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, šef egipatske obavještajne službe general Abbas Kamel i šef izraelskog Mosada David Barnea.

Odbili pregovore

Hamas je odbio učestvovati u ovim pregovorima, zahtijevajući da se Tel Aviv pridržava sporazuma postignutih u julu, na osnovu prijedloga koji je u maju podržao američki predsjednik Joe Biden, a koji je Hamas prvobitno prihvatio, navode izraelski mediji.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 40.000 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 92.000 ih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...